Moje chvilka pohody

7 potravin s nejvyšším obsahem „céčka“

Potřebujete posílit imunitu? Vitamin C je tím nejvhodnějším pomocníkem!

Vitamin C je pro náš život nepostradatelný. Je to silný antioxidant, ochraňuje před nemocemi srdce, pomáhá hojit rány, snižuje cholesterol, zkracuje délku nachlazení a podporuje imunitu. Obvyklá denní dávka vitaminu C činí mezi 60 až 100 mg, vyhláška stanoví jako doporučenou dávku 80 mg vitaminu C denně.

V akutních stavech, například při počínající viróze, silné únavě a nachlazení jsou větší dávky vitaminu C, například 500–1000 mg, prospěšné, v ostatních případech jsou však zbytečné a veškeré přebytky se vyloučí močí.

1. Černý rybíz

Máte ho na zahradě? Tak ho tam nechte a pořádně o jeho keříky pečujte. Při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc ‚céčka‘ než pomeranč. Konkrétně ve 100 g černého rybízu je ho 50 až 400 mg. Navíc je tento vitamin hodně stabilní, například rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 % vitaminu C.

2. Papája

Pochází z jižního Mexika a Guatemaly, ale pěstuje se i v Jižní Africe, jihovýchodní Asii nebo na Havaji. Samozřejmě že ji koupíte i u nás. 100 g papáji obsahuje 60 mg vitaminu C, ale skvělá je i z jiných důvodů.

Podporuje zdravé zažívání, protože obsahuje trávicí enzym papain. Díky němu pak například křehne maso, a to i velmi tuhé. A jak ji jíst? Stačí ji rozpůlit, vydlabat a pak třeba zakápnout citronem a lžičkou sníst.

3. Šípky

Je škoda, že dnes už málokdo chodí trhat šípky, aby byla zásoba na zimu (mezi námi, jejich zpracování je pěkně otravné). Šípky mají opravdu silnou koncentraci vitaminu C, ve 100 g dužiny se ho nachází 200 až 500 mg, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony. A k tomu jsou navíc levnější než vitaminové doplňky.

4. Růžičková kapusta

Pokud potřebujete ve zvýšené míře vitamin C, je pro vás tím ´pravým ořechovým´. 100 g růžičkové kapusty obsahuje 115 mg vitaminu C.

A tyhle kapustičky mají ještě jedno velké plus: vydrží na záhonu i v zimě, dokážou totiž přežít i mrazy až do minus 15 °C! Ne nadarmo se růžičkové kapustě říká královna zimní zeleniny.

5. Kiwi

Toto ovoce u nás sice neroste, ale máte-li ho rádi, děláte dobře – 100 g kiwi obsahuje 90 mg vitaminu C. Ještě více céčka pak má medové neboli zlaté kiwi. Kiwi podporuje látkovou výměnu, takže se doporučuje i při hubnutí, zlepšuje zrak a pomáhá zvládat stres.

6. Jahody

Hrstička jahod tělu dodá asi 85 mg vitaminu C. Navíc jahody obsahují foláty a další látky, které pomáhají udržovat zdravé srdce. Třešničkou na dortu je také skutečnost, že jahody patří mezi přírodní prostředky na bělení zubů.

7. Brokolice

Stejné množství vitaminu C jako kiwi má i brokolice. Ta je rovněž bohatým zdrojem hořčíku, který naše tělo potřebuje pro správou činnost svalů, srdce a také pro tvorbu hormonů. Můžete ji jíst syrovou v salátech, blanšírovanou, zapečenou nebo jako součást polévek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden