Moje chvilka pohody

7 tipů, jak na psí dietu

Omezený pohyb, překrmování, rozmazlování a nevhodný výběr krmiva jsou nejčastější příčiny obezity u psů.

Obezitu u psa poznáte snadno po hmatu či případně i pohledem. Každý pes by měl mít zúžený pas v oblasti trupu a žebra byste měli snadno nahmatat. Pokud je nenahmatáte a zúžený pas taktéž nevidíte, je čas na změnu. Varovným příznakem je také to, když musíte najednou povolit obojek, pejsek se špatně, pomalu a nerad pohybuje, a déle spí.

Ohrožené orgány

I menší nadváha může zvýšit riziko vzniku chorob, jako jsou srdeční onemocnění, problémy s játry a ledvinami, cukrovka, artritida a mnohé další potíže.

Jak hubnout

Správný průběh hubnutí je dobré sledovat na hmotnosti. Každý týden pejska važte, úbytek na hmotnosti by měl být 1 až 2 % tělesné hmotnosti týdně.

Speciální krmivo

Kupte psí krmivo vhodné ke snížení hmotnosti. Bývají označené anglickým slovem „light“. Při dávkování krmiva je nutné držet se doporučených krmných dávek, které jsou uváděny na obalech. Nezáleží při tom jen na váze pejska, ale i na věkové kategorii.

Zároveň tyto granule zpravidla obsahují i doplňky pro hubnutí, například L-carnitin, který urychluje spalování tuků, a také často i doplňky na klouby, protože pohybový aparát obézního psa je více zatěžován.

Hladovka NE!

Pes nesmí hladovět! Obecně je denní krmná dávka u dospělého psa 100 gramů granulí na 10 kg váhy psa. Dospělého psa na dietě krmte dvakrát denně, ráno a večer, sníženou dávkou krmiva. Dbejte na dostatečný pitný režim.

Když má pes stále hlad

U velmi hladových psů nebo v případech, kdy se snížení váhy nedaří, je možné použít granule v kombinaci s konzervami. Konzervy obsahují větší množství vody a jen malé množství tuku. Pes se zasytí, ale získá z krmiva méně energie. V takovém případě je nutné zvolit správnou krmnou dávku krmiva. Krmná dávka granulí musí být snížena o přidanou konzervu.

Žádné přilepšování

Překonejte psí smutné oči i sami sebe a nedávejte mu nic, co jíte vy. Vysvětlete to také členům rodiny a návštěvám, že psovi nesmí nic dávat. Když pes začne loudit, vůbec si ho nevšímejte.

Méně pamlsků

Odměňujte psa jen za věci, kdy se zachoval opravdu vzorně. Nedávejte mu piškoty, ale kvalitní psí pamlsky.

Více aktivity

Procházky postupně prodlužujte a zvyšujte tempo. Začněte třikrát denně půlhodinovými vycházkami. Procházky můžete také proložit různými hrami a aportováním. V létě je vynikající plavání. Zkuste se zapojit také do některého z mnoha psích sportů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden