Můj čas na kafíčko

7 tipů, jak posílit imunitu

Trápí vás často chřipka, nebo nachlazení? Už vás otravuje, že se stále potýkáte s rýmou? Poradíme vám, jak si vybudovat silnou imunitu a pevné zdraví. Zvláště v zimních měsících, když je venku chladno, vlhko a nevlídno nebývá o chřipky, záněty nosohltanu, nebo běžná nachlazení nouze.

I když nejde o nic vážného, umí tyto choroby pěkně potrápit a být značně vyčerpávající, zvlášť, když se často opakují a vrací. Proto se vyplatí zpracovat na posílení obranyschopnosti organismu. Se silnou imunitou vás jen tak nějaký bacil nezdolá. Poradíme vám několik praktických tipů jak na to.

Aktivně se hýbejte
Naordinujte si pravidelné procházky, nordic walking s kamarádkou, nebo třeba běžky s rodinou. Důležité je, aby se jednalo o pohyb venku na čerstvém vzduchu. Velkého benefitu, přitom s malými nároky na čas, se dá dosáhnout i tím, že najdete více pohybu ve svém každodenním životě. Místo výtahu schody vyjděte, nebo z autobusu vystupte o pár zastávek dřív a zbytek dojděte pěšky.

Zajistěte tělu dostatek vitamínů
I když se odborníci na výživu v mnohém rozcházejí, v jedné věci jsou za jedno, pro pevné zdraví je důležité jíst dostatek ovoce a hlavně zeleniny. Naučte se jít zeleninu ke každému vašemu jídlu.

Dodá vám potřebné vitamíny i minerály a jako bonus pomůže udržet váhu, jelikož zelenina vás zasytí bez velkého kalorického přijmu. Vitamín C, který je pro posílení imunity nejdůležitější, získáte v nejvyšší koncentraci z citrusových plodů. Nejdůležitější pravidlo zní, nepřetěžovat organismus zbytečně přejídáním!

Dbejte o střevní mikroflóru
Střevní mikroflóra hraje extrémněi důležitou roli v správném fungování našeho imunitního systému. Stará se o to, aby v trávicím traktu nepřežívaly patogenní mikroorganismy a zvyšuje tak obranyschopnost těla. Jejímu správnému fungování pomáhají bakterie mléčného kvašení obsažené například v jogurtech, nebo kefíru. Dodat je tělu můžete i prostřednictvím probiotik, která jsou dostupná v lékárnách.

Dopřejte si dost spánku
Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je klíčem ke zdraví. Pokud spíte málo, obranyschopnost organismu prudce klesá a vy pak snadno podlehnete nachlazení, rýmě, nebo jiným onemocněním. Dbejte tedy na to, abyste spali alespoň 7, ideálně však 8 hodin.

Otužujte se
Příjemným prostředkem k otužování, kde si i příjemně odpočinete, je sauna. Pokud pro vás kvůli zdravotním kontraindikacím není sauny vhodná vystačíte se i s chladnější sprchou. Sprchování vždy zakončete poněkud chladnější vodou, její teplotu postupně den za dnem snižujte.

Zapojte přírodní antibiotika
Cibule, česnek, med, kurkuma, nebo zázvor jsou všechno pochutiny, které seženete běžně v obchodě s potravinami, jenže oni jsou to také účinná léčiva! Pokud je nasadíte ve chvíli, kdy pocítíte první známky onemocnění, pomohou vám nemoc zahnat. Preventivní zařazování do jídelníčku účinně bude proti onemocněním působit preventivně. Snažte se omezit stres Jistě jste si všimli, že pokud jste v silném, nebo dlouhotrvajícím stresu, onemocníte velmi snadno. Proto se snažte stresovým faktorům vyhýbat. Pokud to není možné, zkuste ovládnout alespoň základy meditace, které vás naučí, abyste nebyli bezmocně zmítáni myšlenkami, ale uměli jejich tok ovládat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden