Moje sladké tajemství

7 tipů jak se zbavit škytavky

Mezi typické recepty, jak zahnat škytavku, patří zadržet dech, nebo se pomalu napít vody. Různých babských rad, jak na škytavku, ale existují desítky. Které opravdu fungují?

Lidové rčení tvrdí, že škytáme, když na nás někdo vzdálený myslí. Pravda ale je, že nejčastěji začneme škytat, pokud se napijeme syceného nápoje, přeplníme si žaludek jídlem, sníme něco ostře kořeněného nebo se napijeme alkoholu.

Někdy škytavku způsobí emoční napětí, stres nebo prudká změna teploty. Podrážděný brániční nerv, který je za škytavku odpovědný, je nejlepší zpacifikovat co nejdříve.

1. Vyplázněte jazyk

Nadechněte se a zadržte dech. Potom vyplázněte jazyk, zacpěte si nos a vydržte tak co nejdéle, ideálně 40 vteřin. Bránici také pomůže zklidnit metoda, při které si musíte prsty zacpat uši. Pomalu dýchejte a čekejte, až váš škytání přejde.

2. Napijte se v předklonu

Zní to trošku krkolomně, ale funguje to. Naplňte sklenici vlažnou vodou, předkloňte se, co nejvíce to jde, a pomalu se napijte.

Můžete si zkusit lehnout na postel nebo na pohovku na břicho, hlavu spusťte přes okraj, trochu se napijte a hned polkněte. Opakujte, dokud vás škytání nepřejde. Obvykle tato metoda zabírá velmi rychle.

3. Inspirace od letušek

Posaďte se na židli, záda zprvu tlačte na opěradlo židle. Pomalu se ohněte ke kolenům, dejte ruce křížem − stejným způsobem, jako když letuška dává pokyn k pozici před nárazem. Vydržte to až do té doby, kdy vám to bude nepříjemné. Pak pomalu zmáčkněte ruce a zadržte dech na 5−10 sekund a uvolněte se.

4. Metoda kašle

Vypozorujte, kdy by mělo přijít další škytnutí, a v tu chvíli hlasitě zakašlejte. Pokud to jde, zakřičte si. Postup opakujte 3−4× .

5. Dýchejte do sáčku

Dýcháním do papírového sáčku budete vdechovat víc oxidu uhličitého, tělo bude muset šetřit kyslíkem a škytavka ustane. Pokud nemáte po ruce pytlík, dýchejte do dlaní. Toto je i poměrně diskrétní metoda, pokud začnete škytat na veřejnosti.

6. Polykání

Naplňte sklenici vlažnou vodou a vypijte ji po malých doušcích do dna. Snažte se polykat, a to zejména ve chvíli, kdy cítíte, že na vás jde škytání. Trvalým polykáním můžete mít do tří minut po problému.

7. Zázvor a kostka cukru

Několik minut cumlejte kousek zázvoru, pomáhá i kostka cukru pokapaná vinným octem, kterou si vložte pod jazyk a nechejte rozpustit. Jestli vám nevadí kyselé, vypijte na ex šťávu z půlky citronu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden