Moje chvilka pohody

7 způsobů, jak zatočit s rýmou

Říká se, že bez ohledu na naši snahu trvá neléčená rýma týden, léčená sedm dní. Přesto existuje řada způsobů, jak si od nepříjemných projevů rýmy ulevit, zmírnit její průběh nebo zabránit dalším komplikacím.

Rýmu způsobují viry, které se běžně nacházejí ve vzduchu, kam se dostanou při smrkání a kýchání. Také nosní sekret nakaženého člověka obsahuje množství životaschopného viru, jemuž k rozšíření stačí třeba jen neumyté ruce, jež se dotýkaly potřísněných věcí.

Naopak zima s rýmou nijak zvlášť nesouvisí, i když se objevuje častěji v chladných měsících roku. Chlad a  vlhko nás totiž mohou oslabit, takže jsme k infekci více náchylní a v zimě také trávíme více času v uzavřených místnostech, takže viry mají příhodnější podmínky pro své šíření.

Dá se před nimi vůbec nějak bránit? Účinné kroky proti rýmě by mohly vypadat třeba takto:

Pijte hodně tekutin

Vynechte ale kávu, silný černý čaj a další nápoje s kofeinem. Dobrá hydratace organismus chrání před vstupem další infekce a pomáhá mu vyrovnat se s tou stávající. Kofeinové nápoje však nehydratují, ale organismus naopak odvodňují. To samé platí i pro alkohol.

Dejte si hodně vitaminu C

I  když ne všichni odborníci věří, že vitamin C může mít na průběh rýmy vůbec nějaký účinek, zvýšený přísun čerstvého ovoce a zeleniny vám určitě neuškodí. Pokud chcete mít zaručený dostatek vitamínů, můžete je doplnit i o přípravky z lékárny.

Zkuste česnek

Česnek opravdu funguje proti virům a bakteriím. Navíc pár stroužků přidá chuť beztvaré hmotě, ve kterou se díky ucpanému nosu proměnilo jídlo na vašem talíři.

Vsaďte na bylinkovou směs

Ideální je zakoupená směs bylin přímo proti rýmě. Nálev by pak měl být horký, protože horká pára uvolňuje nos a dutiny, a podávaný s citrónem a  medem. Pokud neholdujete bylinkám a vyžadujete černý čaj, nedělejte si ho příliš silný, protože to neprospívá hydrataci organismu.

Zkuste horký vývar

I když výzkum potvrdil, že horká kuřecí polévka sama o sobě rýmu nezažene, šálek horkého kuřecího vývaru vám pomůže tím, že stoupající pára krásně uvolní ucpaný nos. Je to sice rada z dob našich prababiček, ale pokud máte chvilku času, věnujte ho přípravě kvalitního domácího vývaru, který vás posílí.

Zavřete se v koupelně

Jestli dělá horká pára vašemu ucpanému nosu dobře, nemusíte si vařit neustále nové čaje a vývary. Když zavřete dveře malé koupelny a pustíte horkou sprchu, vytvoříte si výbornou atmosféru, která udělá dobře vašemu nosu i bolavým dutinám.

Vyplachujte nos solným roztokem

Solný roztok si můžeme snadno vyrobit doma, ale pohodlnější je zakoupit si v lékárně například nosní sprej s obsahem mořské soli. Nejenže pomůže snížit otok nosní sliznice, ale odstraní i část nečistot a mikroorganismů, které se na nosní sliznici uchytily.

Solné roztoky ve spreji nebo pro výplach nosu můžete užívat dlouhodobě bez obav z  nežádoucích účinků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden