Můj čas na kafíčko

8 otázek, než s ním začnete žít

Než se rozhodnete, že se s novým mužem sestěhujete, ujistěte se, že ho dobře znáte.

Sama už jistě víte, že při společném bydlení začnou vyplouvat na povrch špatné vlastnosti a zvyky, které vám možná polezou na nervy. Než si toho nového úžasňáka nastěhujete k sobě, zapátrejte v jeho životě, ať zhruba víte, co vás čeká!

1. Máte stejná očekávání?

Není od věci vědět, co od vás coby od nové spolubydlící očekává a co jste vy ochotná pro něj udělat. Chce každý den teplé večeře? A vyžaduje svíčkovou, nebo se spokojí s něčím jednodušším? Je schopen vám pomoct s úklidem, nebo to všechno bude na vás? A bude naproti tomu ochoten splnit to, co od něj očekáváte vy?

2. Jak tráví volný čas?

Víte, jak nejraději tráví čas, když je sám doma? Nebude vás štvát, že odpoledne kouká na fotbal a večer na detektivky? Že po večerech slepuje modely plachetnic, které se tím pádem budou všude povalovat? Nebo se rád o samotě kouká někam do dáli a nepotřebuje mluvit? Jde o to, aby vás pak jeho mlčenlivost nezlobila.

A co jeho rodiče, jak spolu žijí...?

3. Chcete stejnou budoucnost?

V dnešní době samozřejmě nepotřebujete mít papír a prsten na to, abyste spolu mohli bydlet. Když už to ale děláte, zřejmě to s ním myslíte vážně, a měla byste vědět, zda i on má podobný pohled na budoucnost.

Přímo klíčové je to v souvislosti s výchovou vašich potomků, protože v této souvislosti jsou jakékoli rozporuplné přístupy zcela nežádoucí.

4. Můžete mu věřit?

Jste si jistá, že mu můžete ve všem důvěřovat a dá se na něj spolehnout? Tím, že budete sdílet jeden byt, jste za sebe vzájemně tak trochu zodpovědní. Tohle všechno nejsou zásadní problémy, které by vás od společného bydlení měly odradit.

Je dobré říct si, jaký rozdílný styl života miluje každý z vás a co nebude tomu druhému vadit... A jak často to snese? Existuje nějaký kompromis? Je dobré se na vše předem připravit.

5. Pedant, nebo bordelář?

Je dobré také znát jeho vztah k čistotě. Luxuje u sebe doma jednou za měsíc a prach neutírá vůbec? Nádobí se mu hromadí ve dřezu? Možná se kvůli vám začne trochu snažit, ale moc se to asi nezmění. Je však také možné, že je naopak pedant na pořádek a vy budete ta, kdo bude jeho až chorobným nárokům sotva stačit.

Nebude až posedlý pořádkem?

6. Znáte jeho kamarády?

Měla byste znát jeho kamarády a vědět, co jsou zač. Jaké mají povolání, jaký je mezi nimi vztah, odkud se s vaším partnerem znají, jak se k vám chovají, když jste někde společně, a podobně. To samé by měl on vědět i o vašich kamarádkách. Obzvlášť pokud máte oba v plánu si vaše přátele občas pozvat návštěvu.

7. Shodnete se v penězích?

Určitě se předem domluvte, jak budete platit nájem, kolik peněz může který z vás na chod domácnosti dávat. Samozřejmě by rozdělení mělo být spravedlivé podle výše vašich platů, aby později nevznikaly zbytečné hádky.

Nejde ale jen o nájem, určitě si budete chtít společně do bytu něco pořizovat. Budete na to společně mít? Kdo se nad penězi chopí vlády?

8. Znáte jeho rodinu?

Ještě než spolu začnete žít, poznejte dobře jeho rodinu a rodinné zvyky. Je dobré vědět, jaké má rodiče, sourozence, a hlavně děti a jaké vztahy v rodině panují. Neškodí si také poslechnout jejich názory na životní hodnoty. Možná se tak alespoň včas dozvíte, co si o vašem vztahu jeho rodina vlastně myslí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden