Moje sladké tajemství

8 rad pro normální tlak

Vysoký tlak neboli bypertenze je jednou z nejčastějších příčin srdečních a cévních onemocnění. Ze začátku bývají příznaky pouze mírné, takže člověk o svém problému leckdy vůbec neví. Následky ovšem můžou být fatální. Víte, jak se jim vyhnout?

Obtíže se však postupně horší, a pokud se dotyčný neléčí, může dojít k poškození některých orgánů. Nejlepší je tomu všemu předejít. Stačí na to několik změn v životosprávě.

1. Upravte si váhu Nadváha zatěžuje krevní oběh a tlak má pak tendenci stoupat.

Nemusíte se hned vrhat do drastických diet, 1 kg měsíčně je tak akorát, a to se dá přece zvládnout, nemyslíte? Když zhubnete, získáte tím i další výhody: sníží se hladina krevního cukru, klesne škodlivý cholesterol atd.

2. Ukliďte slánku Odneste ji ze stolu, ať vás nesvádí zbytečně si přisolovat jídlo. Zkuste se denně obejít s menším množstvím soli, než se vejde na jednu čajovou lžičku. Vyhněte se také přesoleným potravinám, jako jsou uzeniny nebo brambůrky.

3. Zahoďte cigarety Ušetříte tím nejen slušnou sumu peněz, ale především své plíce, srdce a cévy. Zlepší se také celkové prokrvení těla a sníží se riziko vzniku infarktu, mrtvice či nádorových onemocnění.

4. Omezte alkohol Denně si dopřejte maximálně „dvojku“ vína nebo 0,5 l piva, což platí hlavně pro ženy. Pozor také nárazovou konzumaci většího množství alkoholu (například na večírcích a oslavách), která silně zatěžuje mozkové a srdeční cévy.

5. Žádný stres To se snadno řekne, ale jak to udělat? Občasnému stresu se neubrání asi nikdo z nás, ale pokud se vypjaté situace opakují dnes a denně, srdce je nuceno pracovat ve vyšším tempu, zrychluje se krevní oběh a tlak postupně narůstá.

6. Zařaďte ryby Ideálně dvakrát týdně. Ty jsou totiž přirozeným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které příznivě ovlivňují zdraví srdce a cév (nejlepší je losos, sardinka, sleď, makrela, pstruh).

7. Choďte pěšky Pravidelný pohyb srdci a cévám úžasně prospívá. Vhodná je aerobní pohybová aktivita, které věnujete denně (nebo aspoň 5krát týdně) minimálně 30 minut svého času. Nechce se vám do fitka? Nemusíte. Bohatě stačí svižná procházka (cca 3 km).

8. Mějte tělo pod kontrolou Pokud se léčíte s cukrovkou, vysokým cholesterolem, máte nemocné ledviny nebo vás trápí astma, choďte pravidelně na lékařské prohlídky. Tato onemocnění totiž přispívají k řadě srdečně-cévních komplikací a není dobré je podceňovat..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden