Můj čas na kafíčko

8 rad pro super tchyni

Asi o nikom se nevypráví tolik šťavnatých vtipů jako o tchyních. Také vás ty nejapné fórky rozčilují? Ukažte všem těm jízlivým posměváčkům, že vy jste vážně jiná.

Nevalná „pověst“ tchyně vznikla ve spojitosti s tím, když se žena či muž přivdali nebo přiženili do domácnosti rodičů partnera. Tchyně tam byla často vládcem, ačkoli se to tak na první pohled ani nemuselo jevit. Samozřejmě byli a jsou nesnesitelní i despotičtí tchánové, ale ženy jako citlivější bytosti často více dávají najevo vzájemnou nesnášenlivost a řevnivost. Vy ale ukažte, že jste jiná! Poradíme vám, jak se stát úžasnou a láskyplnou podporou pro zetě i snachu!

Máte dceru? 

1 Tolerujte zeťovi nedokonalost 

Mnoho matek tvoří se svými dcerami pakt dokonalé péče o dítě. Dovolte také jeho otci, aby se o něj dokázal postarat, i když si myslíte, že to nedělá podle vašich představ. Je to jeho dítě a i s kalhotami naruby a špinavou pusou bude šťastné.

2 Neříkejte,  že si ho neměla brát 

Radši se kousněte do jazyku, ale nechte je žít podle jejich představ. Na zeťovi zkuste vidět jeho lepší stránky. Když moc nevydělává, věnuje se dětem, když není šikovný, zase mu to myslí nebo má skvělou práci. Určitě najděte nějaké plus a to si připomínejte.

3 Nemluvte jí do života

Doufala jste, že se vaše dcera provdá za vysokoškoláka, a ona si vybrala chlapíka sotva s maturitou, který má kapsy prázdné? Berte to tak, že to je její volba. Je to přece její život, ne váš!

4 Nevstupujte bez pozvání

Pokud bydlíte s mladými, respektujte jejich prostor a nechoďte k nim bez pozvání. To, že jste babičkou jejich dětí, neznamená, že k nim můžete přijít, kdykoli vás to napadne. Když k nim přijdete, buďte tam jen chvíli, abyste byla vzácný host.

Máte syna? 

5 Nepleťte se snaše do kuchyně

Je jasné, že chcete, aby bylo o syna dobře postaráno, ale nepřehánějte to. Možná že snacha neumí tak dobrou svíčkovou, ale nevnucujete se se svými recepty ani nekontrolujte, jestli nakoupila. Tajné mise k nim domů jsou přísně zakázány.

6 Nepomlouvejte ji za zády

I když se vám na vaší snaše nejspíš leccos nepozdává, nebo přímo nelíbí, nikdy na ni nenasazujte. A už vůbec ne za přítomnosti vašeho syna. Máte-li s jeho ženou nějaký problém, zachovejte se čestně, a když je to opravdu naléhavé, v klidu si vše z očí do očí vysvětlete přímo s ní.

7 Nemluvte jim do výchovy dětí

Možná jste svým dětem nedávala dudlík, ale to byla vaše volba. To, jak se snacha stará o své děti, je zase věc její. Žádná máma nestojí o kontrolorku, která ji věčně sleduje a nic nenechá bez dovětku, například že ona by dětem u jídla nikdy nedovolila číst. Vzpomeňte na své začátky a respektujte její volby.

8 Najděte shodu

Vaše snacha je sice mladší, ale to neznamená, že se nemůžete shodnout. Místo rozdílů se soustřeďte na to, co vás spojuje. Přinejmenším ke kompromisům je možné dojít třeba i proto, že má ráda vašeho syna! Zjistěte, v čem jste si podobné, a třeba z vás ještě budou kamarádky a ona bude vyprávět, jak má skvělou tchyni.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden