Můj čas na kafíčko

8 věcí, které nevíte o vosách!

Během pozdního léta snad není chvíle, kdy bychom měli při pobytu venku od tohoto dotěrného hmyzu klid. Přemýšleli jste, proč tomu tak je a jak se jich zbavit, abyste si mohla naplno užít venkovní posezení v přírodě?  

1. Vosy jsou agresivnější – na rozdíl od sršňů, kteří mají k člověku mnohem větší respekt a jsou obecně málo agresivní, se vosy nezdráhají při shánění potravy dostat do těsné blízkosti člověka.

2. Nejaktivnější jsou během srpna a začátkem září – koloběh vosího i sršního života začíná na jaře, kdy královna založí novou kolonii.Z vajíček ukrytých v hnízdě z papíroviny se líhnou larvy a z nich dělnice. Nejvyššího počtu dosahují v srpnu a na přelomu srpna a září. Původní kolonie na podzim zanikne a dělnice uhynou, oplozené samičky přečkávají zimu v úkrytech.

3. Neláká je jen sladké – během srpna jsou vosy hladovější a hledají zdroje cukru. Mimo sladkostí a sladkých nápojů je to cokoli, co z cukrů kvasí (pivo, přezrálé ovoce). Avšak vosí dělnice přitahují také bílkoviny potřebné pro larvy (např.šunka).

4. Bodají opakovaně – vosy a sršně mohou bodnout žihadlem vícekrát, protože na rozdíl od včely medonosné nemají na žihadle zpětné háčky.

5. Značkují jako psi – vosa ráda útočí i na lidi. V jedovém váčku má nejen jed, ale i feromon, kterým nepřítele „označkuje“, aby upozornily další vosy na nebezpečí a ty nepřítele snáze zacílily. Pak se stává, že člověk dostane „bezdůvodně“ žihadla i od dalších vos.

6. Pozor na krk a na jazyk – sršni mají mnohonásobně méně účinný jed, než včely. Smrtelnou dávkou pro „nealergika“ je tak až několik tisíc sršních žihadel.U vos je to ale kolem stovky. Pochopitelně pro alergiky může být nebezpečné i jediné žihadlo, stejně tak v případě, že je i člověk bez alergie bodnut do krku nebo do jazyka. V těchto případech je nutné tuto oblast chladit do příjezdu záchranky, aby nedošlo k otoku. Doporučuje se např. cucání kostky ledu či podání antihistaminik.

7. Kdy přivolat hasiče – hasiče volejte tehdy, pokud najdete vosí či sršní hnízdo na veřejném prostranství. Ale na soukromých pozemcích, pokud nejde o bezprostřední nebezpečí, hasiči odchyt a likvidaci nebezpečného hmyzu neprovádějí.

8. Jak je zlikvidovat? – je vhodné dbát na řádnou ochranu a zbytečně nevystavovat sebe ani další členy rodiny nebezpečí. Jakmile objevíte jakoukoli větší koncentraci vos či sršňů, rozhodně buďte na pozoru. Preventivně používejte vhodné přípravky – např. Biolit. Ten obsahuje speciální aplikátor umožňující zasáhnout hmyz větší dávkou účinné látky na větší vzdálenost a má také okamžitý podchlazovací účinek, který snižuje pohyblivost hmyzu.
Domácí likvidaci provádějte večere, kdy je v hnízdě nejvíce jedinců. A pokaždé je nutné chránit se vhodným oblečením, obuví, rukavicemi a ideálně i včelařskou kuklou.

Vosa klame tělem!

Zbarvením se podobá tygrovi, je vybavená blanitými křídly, je hbitá, neodbytná a i když se živí převážně nektarem, láká ji jídlo všeho druhu. Papírová hnízda si staví obvykle v zemi, v lesích, podél břehů vod a cest, někdy také v tmavých dutinách. Žijí v nich celé vosí kolonie čítající až 2000 jedinců. Ráda útočí na lidi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden