Můj čas na kafíčko

9 frází, které po šedesátce neříkejte!

Jakým okřídleným hláškám se má žena zralého věku pokud možno vyhnout?

Říká se, že s věkem přichází moudrost. Jenže někdy ve zralém věku vyslovujeme věty, které u našich mužů, potomků či vnuků vyvolají záchvaty smíchu a zbytečně nám přidávají roky navíc.

Některé z těch vět, poznámek a postřehů nám s roky vsugerovávají, že jsou to až jakési pilíře v našem životě. Jenže když budete soudná a zamyslíte se nad jejich mnohdy notně vyprázdněným obsahem, tak vám dojde, že jsou to ve skutečnosti jen takové vetché berličky.

Neopíráte se o ně a neříkáte je aspoň čas od času také? Když si je zavčas uvědomíte a obejdete se bez nich, tak u svých bližních stoupnete na ceně.

Dělejte to takhle!

Nedávejte okolí žádné nevyžádané rady. To, že jste starší, neznamená, že jste úplně ve všem moudřejší. Větu „Myslím to s vámi dobře, měli byste mě poslechnout“ si raději zakažte. To, že si myslíte, že máte na všechno odpověď, vůbec ještě neznamená, že je správná anebo že nemá ještě nějakou optimálnější alternativu.

Já ty mladý fakt nechápu

Nikdo po vás nechce, abyste rozuměla všemu a všem. Vždycky budou existovat rozdíly mezi vámi a mladší generací. Nezapomeňte, že všechno, co jste vyváděla tenkrát vy jako teenager, tehdy starší lidi také zhusta rozčilovalo.

Holka jako já!

Spousta žen používá slovo „holka“ a myslí tím sebe, jako „ženu“. Pokud vám je už dávno přes šedesát, měla byste přijmout, že už nejste malá holčička, ale úžasná dospělá ženská a tenhle titul byste měla používat a nosit hrdě a noblesně. Mluvit o sobě ve věku 60+ coby o holce zavání nesoudností.

O dortíku nemluvte, prostě si ho dejte!

Ten dortík nemůžu

Těsné džíny z vašeho mládí už stejně neobléknete, tak si přestaňte dávat věčné zákazy týkající se jídla. Je čas přestat předstírat, že na ten dortík v cukrárně nemáte chuť. Jen si ho v klidu čas od času dopřejte. A s kamarádkou u kafíčka chutná nejlíp.

Počítačům vůbec nerozumím

Nyní počítače do života patří a vždycky už patřit budou. Je jasné, že jste nevyrostla s notebookem, ale to není žádná výmluva. Je potřebné počítačům trochu rozumět, abyste si mohla číst třeba články na internetu nebo si psát s kamarádkami.

Když mně bylo jako tobě

Jen málo lidí dnes zajímá, jak to vypadalo před třiceti lety. Jestli toužíte při rodinném setkání vyprávět nějakou legrační anekdotu, kterou jste se naučila v dětství, raději ji spolkněte. Nesnažte se mladší poučovat, jak by měli žít a jak se žilo tehdy.

Snažte se jít vždy s dobou.

Nejsem v tom tlustá?

Své tělo dobře znáte, takže sama určitě víte, jestli máte nadváhu, nebo ne. Tato otázka vyjadřuje vaši nejistotu a je dětinské očekávat, že vás budou ostatní pořád ujišťovat, že v těch nových kalhotách nemáte moc velký zadek. Jestli máte, tak ať!

Zlobí mě trávení

Není důvod vykládat všem na potkání, že vám trávicí systém nefunguje jako ve třiceti. To, že vás pálí žáha nebo že jste po každém jídle hned nafouklá a jaké zvuky dělá vaše zažívání, si nechejte pro sebe. Místo toho mluvte o počasí.

Taky budeš stará!

Po šedesátce se nekoná žádný konec světa. Naopak. Konečně můžete dělat mnohé aktivity, na něž jste kvůli práci a péči o rodinu neměla čas. Není nutné mladým připomínat svůj věk a dávat najevo, že už mladá nejste. Oni to vědí, a právě proto vás mají rádi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden