Moje šťastná hvězda

Čočková polévka po francouzsku

Vydatná čočková polévka s masem vychází z tradičního francouzského receptu, kdy klobásu nahradíme hovězím masem. Je hutná, posilující a rozhodně se hodí jako hlavní pokrm.

Ingredience: 500 g zelené čočky, 400 g hovězího krku, 2,5 l vody, 1 cibule, 1 větší mrkev, 1 menší pórek, 1 lžička celého římského kmínu, 1 lžička celého fenyklu, 3 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 200 g zakysané smetany, mletý pepř, sůl

Postup: Ještě než dáme vařit čočku, založíme netradiční hovězí vývar.
Maso nakrájíme na větší kusy, osolíme, promícháme s paprikou a osmahneme. Když krk změkne, zalijeme ho vodou a přidáme rozpůlenou cibuli a vaříme do úplného změknutí masa. Čočku si namočíme už den dopředu, vodu pak slijeme a čočku ještě propláchneme.

Celer, mrkev a pórek nakrájíme na kostičky a na oleji pozvolna osmahneme. Pak přidáme scezenou čočku, římský kmín, bobkový list, fenykl, tymián a celé stroužky česneku, vše osmahneme a zalijeme vývarem bez masa, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni doměkka.

Krátce před dovařením přidáme uvařené maso z vývaru, vyjmeme bobkový list, tymián, osolíme, opepříme, přidáme máslo a mírně zredukujeme. Polévku podáváme se zakysanou smetanou nebo klidně bez ní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden