Můj čas na kafíčko

A jaký kašel trápí vás?

Na dusivý kašel je nejlepší poctivá domácí medicína...

To je otázka lékárníka, když si přijdete pro radu, jak se kašle co nejrychleji zbavit. Existuje kašel vlhký a suchý. Je v tom velký rozdíl. Jak se od sebe liší?

Než se rozhodnete vyrazit do lékárny, nechte se inspirovat našimi radami. Zázrak do tří dnů ale nečekejte. V průměru trvá zhruba dva týdny, než vás kašel opustí.

Suchý kašel

Projevuje se na začátku onemocnění a dokáže nás pořádně potrápit. Vypadá to, že dýchací trubici něco neustále dráždí, a ta reaguje právě kašlem. Ten zní, jako by se člověk dávil, až dusil, protože je pro něj těžké se nadechnout. Při suchém kašli se nevykašlává žádný hlen.

Dezinfekční účinky najdete v mateřídoušce.

Vlhký kašel

Vyskytuje se nejvíc po ránu, kdy se v dýchacích cestách nahromadí přes noc hleny a potřebují z těla ven. Člověku se po vykašlání či uvolnění hlenu uleví, ale bohužel jen dočasně. Neustálé nutkání ke kašli je vyčerpávající, a člověk je proto zdánlivě z ničeho unavený více, než je obvyklé.

Rady babky kořenářky

Mezi účinné prostředky na kašel patří šťáva z černé ředkve smíchaná s medem. Úlevu poskytne také inhalace éterických olejů, mezi které patří například eukalyptus, máta, levandule, meduňka, tea tree nebo tymián.

Prokázané protialergické a protizánětlivé účinky má zázračná bylinka boswellia. Ta utlumí zánět, alergii i dráždivý suchý kašel.

Mateřídouška a jitrocel

Na suchý kašel se hodí mateřídouška, protože obsahuje látky s dezinfekčním účinkem. Pokud chcete lépe odkašlávat a co nejefektivněji tak bojovat s vlhkým kašlem, vsaďte na jitrocel, který uvolňuje hleny z dýchacích cest a vytváří ochrannou vrstvu na sliznici úst a hrdla.

Tímto způsobem zmírňuje podráždění, ulevuje při kašli a snižuje rovněž pocit škrábání v krku.

Starý dobrý křen

Už když si k němu přivoníte nebo ho začnete strouhat, pěkně vás protáhne, že? Právě proto na něj při potížích s kašlem nezapomínejte. Nejlepší metodou je smíchat ho s medem v poměru 1 : 3. Několikrát denně si dopřejte lžičku této domácí medicíny, a to po dobu aspoň dvou týdnů. Uvidíte, že se vám uleví a kašel odejde.

Zázvor uleví zduřelé sliznici v krku.

Léčivé účinky cibule už po staletí fungují

Královnou domácí medicíny je cibule s cukrem. Nakrájejte cibuli na kolečka, dejte do zavařovací sklenice a zasypte cukrem. Postup opakujte, dokud ji celou nenaplníte.

Poslední vrstva by měla být z cukru. Směs nechte přes noc odležet a vzniklou šťávu užívejte po lžičkách 3krát denně. Další variací je mix nakrájené cibule, medu a citronové šťávy.

Zázvor, med a citron

Popíjejte také zázvorový čaj s medem a citronem. Zázvor působí jako lék odstraňující zduření. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které uleví od bolesti v krku, a výrazně zmírňuje kašel.

Med je oceňován pro svou schopnost tlumit kašel a léčit horní cesty dýchací. Citronová šťáva poslouží vysokým obsahem vitaminu C, což je perfektní na potlačení kašle a nachlazení. Je to i silný antioxidant a značně podporuje náš imunitní systém.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden