Můj čas na kafíčko

A vbočený palec vás už trápit nebude!

Palec u nohy vás bolí, že ani nemůžete pořádně spát? Nebojte, máme pro vás řešení!

Vbočený palec, zvaný hallux valgus, je opravdu bolestivý. Delší chůze vám může vhánět slzy do očí. Tento problém se častěji objevuje u žen a může být způsoben nevhodnou obuví a rychlým nabráním kilogramů navíc. Jakými způsoby si můžete od bolesti ulevit?

Vložky a korektory

K dostání je celá řada ortopedických vložek do bot. Jejich cíl je jasný – korigovat vbočené postavení palce a podporovat správnou pozici nohy v botě.

Když je vbočený palec v pokročilejším stadiu, pak mohou pomoci speciální korektory, které také ulevují od bolesti, ale zároveň rovnají palec během noci a podporují správné držení prstů.

Tejpování

Tejpy jsou skvělým pomocníkem, protože zpevňují danou oblast. Díky použití těchto barevných lepicích proužků dojde k omezení rozsahu pohybů, které vyvolávají potíže, ale zároveň tejpy umožní kloubu správný pohyb.

Palec uvolněte

Bolesti může zabránit pravidelné cvičení a masírování. Jak na to? Pohodlně se posaďte a dejte si nohu přes nohu tak, abyste na palec dobře dosáhla. Palcem a ukazováčkem jedné ruky uchopte palec z obou stran asi jeden centimetr pod koncem nehtového lůžka.

Druhou rukou chyťte největší kloub, zafixujte ho, aby se nehýbal, a pozici držte. Pak palcem pohybujte z jedné strany na druhou nebo rotujte doleva a pak doprava. Tomuto uvolnění se věnujte každý den zhruba pět minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden