Moje šťastná hvězda

Abeceda bylinek aneb co mít doma po ruce

Bylinky dokážou pomoct s nejedním neduhem. Nechcete-li volit léky, vsaďte na tuto přírodní cestu. Jaké bylinky mít doma vždy po ruce, aby pomoc přišla co nejdříve?

Sáhnout po bylinkách dříve, než si k lékaři zajdeme pro recept, by měla být samozřejmost. Neexistuje žádný lidský neduh, na který by někde nerostla nějaká kytička. Stačí ji jenom vyzkoušet!

Meduňka lékařská

Voní příjemně po citronu a chutná lehce po medu, z toho prý pochází i její název. Meduňka vám pomůže od neduhu, který jednou za čas trápí každého z nás, a tím je stres. Má uklidňující účinky, působí na nervovou soustavu a psychiku. Kromě toho má vliv i na ostatní části těla, spojené se stresem, například na stažený žaludek, bušící srdce či zažívací problémy. Je dobré ji mít doma i v případě, že máte problémy se spánkem. Její účinky oceníte, pokud se vám nedaří usnout. Stačí si uvařit šálek a v klidu ho vypít před spánkem. Uvidíte, že už si prášek na spaní rozhodně nebudete muset brát.

Máta peprná

Mátu můžete mít doma jak sypanou, tak čerstvou. Máta je na pěstování ideální, velmi dobře jí daří na zahrádce i za oknem. Zajímavé je, že ji nevypěstujete ze semínka. Tato příjemně vonící bylina se používá především k léčbě žaludečních obtíží. Ať už se to týká nevolností, zvracení, křečí v břiše či plynatosti, máta vždy pomůže. Používá se rovněž při nechutenství. Máta se hodí i k osvěžení dechu. Jak se používá? Sušené či čerstvé lístky zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň patnáct minut.

Heřmánek pravý

Tato něžně vypadající bylinka je zázračná především pro děti. Hodí se k léčbě vyrážek, nespavosti, při horečkách, bolestivých ranách či křečích v břiše. Můžete ho také použít jako teplý obklad na bolavá místa. Heřmánkový nálev je často doporučován i k mytí pleti či vlasů.

Lípa srdčitá

Nejenže je tento krásný strom naším národním symbolem, ale má i léčivou moc. Její sílu oceníte především v období chřipek a nachlazení. Pití lipového čaje je totiž ideální právě v době, kdy tyto nemoci řádí. Díky obsahu flavonoidů lípa pomáhá snížit vysokou teplotu pocením. Ke chřipce patří i časté onemocnění dýchacích cest, i zde je dobré vědět, že lípa může tělu pomoci. Její účinky oceníte především během vykašlávání, protože pomáhá odhleňovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden