Můj kousek štěstí

Aby hlava netřeštila

Prakticky každého z nás někdy bolela hlava. Existují však různé typy téhle obávané pohromy a každá z nich má jiné příčiny i projevy. 

Některé faktory spouštějící bolest hlavy můžeme ovlivnit, a bolesti tak úspěšně předejít. Jak to tedy s nimi je?

Příčiny jsou různé

Když nás bolí hlava, může být původ bolesti přímo v ní – v mozku, jeho cévách, mozkových plenách, ale může být také úplně někde jinde. Hlava nás může rozbolet při potlačovaném hněvu, ze stresu, po zvýšené konzumaci alkoholu, nikotinu či jiných omamných látek, viníkem může být ale i špatně léčený vysoký krevní tlak, špatná korekce zraku a podobně.

U některých lidí může vyvolat bolest hlavy také počasí. Často lidé zaměňují „obyčejnou“ bolest hlavy za migrénu. Ta bývá ale většinou doprovázená aurou – záblesky, světloplachostí. Dělá jí dobře tma, ticho, chlad.

Nejnebezpečnější bolesti hlavy jsou ty, které přicházejí náhle, bez varování, a většinou jsou doprovázené dalšími příznaky, například ochrnutím, poklesem ústního koutku či rozšířenou jednou zornici. V takovém případě volejte záchranku. Každá minuta hraje roli, protože může jít o mrtvici.

Dá se původ zjistit?

Pokud bolest hlavy trvá déle, nebo se často opakuje, je načase zajít si k doktorovi. Zkušený lékař dokáže podle intenzity, místa nebo konkrétních projevů bolesti vyčíst, co by mohlo být její příčinou.

K tomu mu pomáhá i rozhovor s pacientem a vyšetření holýma rukama, které zjistí diagnózu až z 85 %. Zbylých 15 % pak tvoří ostatní vyšetření, jako je odběr krve, magnetická rezonance či jiné zobrazovací metody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden