Můj kousek štěstí

Aby nehty na nohou nezarůstaly

Když vás bolí prsty na nohou, může jít o otlak, mozol nebo kuří oko, ale možná vám zarůstá nehet. Jak tento bolestný problém řešit? Následující návod platí pro všechny nehty na nohou, ale pro palce především, zde je riziko zarůstání největší.

Nejdříve dopřejte prstu teplou koupel a do vody přijdete hodně soli. Horká voda rozměkčí kůži kolem nehtu a sůl pomůže s desinfekcí a zmenšením otoku. Potom umyjte nohy mýdlem nebo jemným gelem, opláchněte a osušte.

Poté vyberte vhodný nástroj z vší manikúry, předem ho sterilizujte v desinfekci a pokuste se nehet zarovnat. Nehty nikdy nestříhejte těsně u kůže! I zarůstání nehtů se dá předejít. Pokud však nebudete o své nehty a jejich okolí správně a dobře pečovat, zarůstání se může objevit opakovaně.

Prevencí je stříhání nehtů na vašich chodidlech tzv. „na rovno“, ale zároveň tak, aby ostré okraje nepoškodily a nedráždily okolní kůži. Zvolit byste měla i správnou a pohodlnou obuv a dodržovat pravidelnou hygienu.

Po večerním mytí doporučujeme aplikovat i antiseptickou mast. Pokud je to možné, noste boty s otevřenou špičkou. Zimní a podzimní obuv by měla být také dostatečně široká a při práci doma nebo na zahradě noste zase pevnou pohodlnou obuv.

Pokud se vypravíte do obchodu nakupovat nové boty, dejte pozor, aby byly dostatečně pohodné a noha by v nich neměla zbytečně klouzat do přední části. Co se týče výběru ponožek a podkolenek, dejte si pozor, aby nesklouzávaly na noze, což by pak mohlo vést k otlakům a následně i zarůstání nehtů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden