Můj čas na kafíčko

Aby pokožka zůstala dlouho svěží

S přibývajícími roky jsme sice bohatší o životní zkušenosti a zážitky, ale odžitý čas se nám nesmazatelně zapisuje do tváře.

Stárnutí pokožky je přirozené a úplně se mu vyhnout není možné. Existují však některé zlozvyky, které nás o mladistvý vzhled připravují dříve, než je to nevyhnutelné.

Pozor na slunce

To platí především teď v létě. Řešením není od slunce utíkat, k životu ho potřebujeme. Navozuje v nás pocit psychické pohody a sluneční záření má význam i pro tvorbu vitamínu D. Jenže podle lékařů stačí denně 15 minut a určitě nesmíte zapomenout na krémy s ochranným faktorem. Ty byste měla používat denně a nejen na obličej, ale i další části těla.

Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 25 (kromě fototypu I, zde by měl být SPF po celý den 50). Důležité je nanést krém minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat.

Pečujte o ni

A přiznejte si, že ji někdy zanedbáváte. Jak by měla vypadat? Minimálně je třeba se každý večer odlíčit, pleť vyčistit a nanést pečující krém. Ani ráno byste neměla vynechat čištění, a pak použít denní krém. Pokud to neděláte, výsledkem je vysušená pokožka, na které se prohlubují vrásky.

Pít je opravdu třeba

Pružnost pokožky a její hladký vzhled zajišťuje přítomnost kolagenu a kyseliny hyaluronové, které na sebe vážou vodu. Jakmile pitný režim zanedbáváte, zákonitě se tona pokožce projeví. Dělají se na ní šupinky, můžete pozorovat podráždění a vrásky jsou viditelnější. Ideální je čistá voda bez bublinek, pokud si ji chcete něčím ochutit, vsaďte na bylinky.

Ani alkohol, ani cigarety

Samozřejmě nejde o jednu skleničku, ale pravidelné pití stejně jako kouření pokožku vysušuje a ta rychle stárne. Navíc cigarety obsahují látky, které poškozují pojivové tkáně a snižují tvorbu kolagenu.

Jezte zeleninu a ovoce

Najdete v nich antioxidanty, které pomáhají zabránit nežádoucím změnám pleti. Jezte je čerstvé, optimální je salát. V dnešní době jsou moderní smoothies, ale u něj, zejména u ovocných druhů, je kvůli obsahu cukru potřeba dát pozor na množství. Ten totiž naopak naší pokožce škodí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden