Moje chvilka pohody

Aby se ze psa nestal čuník

Dáváte psovi zbytky od jídla, pamlsky na přilepšenou, ale dostatek pohybu mu nedopřejete? Pak z něj děláte vážného kandidáta na obezitu.

Stačí, když na vás váš Alík udělá psí oči a vy mu hned běžíte naplnit misku nebo mu dáte nějakou psí (v horším případě lidskou) dobrůtku na chuť? Pozor na to! Pokud je váš pes pecivál a navíc od vás dostává jídlo jako na běžícím pásu, je ohrožen obezitou, která má negativní vliv na délku i kvalitu jeho života.

1 Pravidelné a správné krmení je zásadní pro správný vývoj psa už od štěněte. Kvalitní krmení by mělo být složeno ze správného poměru výživných látek, tedy bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek a vitaminů.

Základní poměr krmné směsi u štěňat je dva díly masa a jeden díl přílohy. U dospělého psa je tento poměr obrácený. Přílohou může být vařená rýže, těstoviny nebo dušená zelenina, samozřejmě bez soli. Přidat můžete i vitaminové nebo minerální přípravky.

Strava by měla být vlažná, ne horká ani studená. Pokud krmíte granulemi, nic k nim už nepřidávejte. Jejich složení je komplexní a obsahuje všechny potřebné látky.

2 Pes většinou sežere všechno, co mu přijde „pod tlapu“, proto je při krmení naprosto klíčová pravidelnost. U štěňat se většinou začíná na pěti denních dávkách, dospělí psi by pak měli žrát dvakrát denně, vždy ve zhruba stejnou dobu.

3 Množství krmiva se odvíjí od plemene, stáří, fyzické zátěže a zdravotního stavu psa. V dnešní době existuje nepřeberné množství granulí i konzerv rozdělených právě podle těchto kriterií. Na jejich obalu najdete i doporučené množství.

Pokud psovi vaříte, obecně platí, že na 10 kilo váhy psa připadá asi 600 gramů kompletního krmiva.

4 Nejhorším prohřeškem je společné stolování. Zbytky od stolu do psí misky nepatří a to ani v malé míře. Po kousku salámu pes sice nepřibere, ale zaděláváte mu tím na zdravotní potíže. Když už mu něco za odměnu nebo na přilepšenou dát chcete, vybírejte z široké řady psích pamlsků.

5 Stejně jako u lidí, tak i u psů je nejlepší prevencí a řešením obezity pohyb. Míru pohybu opět přizpůsobte plemeni, zdravotnímu stavu a věku vašeho psa. Zatímco čivavě stačí krátké a častější procházky, lovečtí a hanáčtí psi potřebují několikakilometrové túry. Vyzkoušet můžete i různé sporty pro psy (například agility = zdolávání překážek, canicross = běh v přírodě, frisbee disk = běhání za létajícím talířem, high jump = výskoky, a další), kde váš mazel vydá spoustu energie, zapojí i mozek a navíc najde i nové psí kámoše.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden