Můj kousek štěstí

Aby u nás doma vše jen zářilo!

Pamatujete si, jak úžasně měly naše babičky doma všechno naleštěné? Nábytek, nádobí i prstýnek na ruce? Chcete si vyzkoušet některé z jejich návodů?


Začneme čistěním šperků. Na několik minut je ponořte do misky s přípravkem na mytí nádobí. Pak je jemně vyčistěte měkkým zubním kartáčkem. Chcete si vyrobit leštěnku na nábytek? Stačí smíchat olej se solí, nanést na hadřík a můžeme začít leštit. Také lze použít vlhký hadřík s jablečným octem. Na dosažení dlouhotrvajícího lesku použijte hadřík a černý čaj. Čaj uvaříme, vychladíme, hadřík do něho namočíte a použijeme na tmavý nábytek. Tvoří se vám v koupelně na obkladech skvrny? Potřete je lněným olejem a vyleštěte měkkým hadříkem. Lesknou se a netvoří se na nich ani skvrny od vody.


Škrábance a prasklinky


Máte-li poškrábané sklíčko náramkových hodinek, přeleštěte jej zubní pastou. Šrámy zmizí a povrch sklíčka bude opět hladký a čistý. Porcelán s jemnými prasklinkami dejte vařit do mléka na 45 minut. Je-li popraskání jemné, mléčný protein prasklinky zahladí. Skleněné, porcelánové i kovové svícny vyčistíte od zbytků vosku vložením do studené vody a jejím zahřáním na bod varu. Vosk ze svícnu odstraníte také snadněji, pokud svícen vložíte na několik hodin do mrazničky. Škrábance na nábytku odstraníte tak, že smícháte půl šálku octa a půl šálku olivového oleje, naneste na hadřík a ošetříte nábytku.


Vodovodní baterie a brýle


Místa zasažená vodním kamenem nejprve potřete octem, poté hadříkem nebo houbičkou sejměte. Snažte se místa nepoškrábat, ocet a trocha trpělivosti budou stačit. Opětovného lesku vodovodní baterie pak dosáhnete potíráním vymačkaným citrónem. Pokud potřebujete dokonale vyčistit brýlová skla, opláchněte brýle teplou vodou s tekutým mýdlem. Skla pak ještě za tepla vyleštěte čistou utěrkou, která nepouští chloupky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden