Můj kousek štěstí

Aby vám bylo stále do skoku

Pro starší lidi je bolest kloubů „normální“, myslí si, že k věku tak nějak patří. Rozhodně se ale nevyplatí ji zanedbat!

Bolestivost kloubů často postihuje lidi s nadváhou, protože kila navíc pohybový aparát více zatěžují, což vede k jejich rychlejšímu opotřebování. Problémy může způsobit také nadměrná jednostranná zátěž, například při sportu nebo i při práci.

Když bolest kloubů neustává, rozhodně vyhledejte ortopeda.

Prevencí oddálíte velké problémy

Ideální je starat se o své klouby průběžně, ne čekat, až začnou bolet. To znamená, že je budete správně používat, nepřetěžovat a snažit se, pokud možno, vyvarovat úrazů. A protože klouby zatěžuje i nadváha, je dobré udržovat si ideální hmotnost.

Na prevenci by měli myslet také lidé s cukrovkou nebo ti, kteří prodělali nějaký úraz či operaci. Vhodnou prevencí je klouby nepřetěžovat a věnovat se pohybu, který je zbytečně nazatěžuje.

Pokud vás už začnou klouby trápit – objeví se pocit nestability či bolest, je pravděpodobné, že vaše chrupavka potřebuje doplnit glukosamin, protože ho má nedostatek. Proto je dobré nasadit tříměsíční kúru pomocí doplňků stravy právě s glukosaminem, kolagenem a dalšími podpůrnými látkami, jako jsou například aescin (snižuje otoky a bolest) a vitamin C (podporuje tvorbu vlastního kolagenu).

Kdy zajít k lékaři

Bolestivostí se ovšem mohou ohlašovat i choroby, jako je například osteoartróza anebo revmatoidní artritida. Původ této nemoci dosud není zcela znám, ale pokud ji máte „v rodině“, je riziko větší. Ke spuštění nemoci pak může dojít třeba po prodělané infekci, nejčastěji virové.

V případě sílících bolestí, otoku či omezení rozsahu pohybu kloubu a přetrvávání těchto problémů byste měli vše konzultovat s ortopedem. Při vyšetření lékař zhodnotí stav kloubu a posoudí, jestli jsou potíže přiměřené věku, nebo zda je potřeba začít s léčbou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden