Můj čas na kafíčko

Aby vás nebolely nohy

Před dlouhou túrou nohám dopřejte solnou lázeň.

Jaro je nejlepším časem pro pěší turistiku. Ale aby se ze zamýšleného krásného výletu nestalo mučení pro vaše nohy, je dobré věnovat jim pozornost, ještě předtím, než vyrazíte ven.

Důležitá je příprava

Den před dlouhým výletem se vyplatí dopřát nohám solnou lázeň. Zkontrolujte, zda nemáte na dolních končetinách žádné puchýře, praskliny nebo otlaky. Na noc si nohy natřete mastným krémem.

Na túru si připravte ponožky, nejlépe bavlněné anebo speciální outdoorové, určené pro turistiku. Zkontrolujte boty, každá nerovnost nebo prasklina může vést ke vzniku puchýřů.

Nikdy si na delší túru neberte zbrusu nové boty, které nemáte rozšlápnuté. Je dobré v nich chodit několik dnů doma. I na tu nejkvalitnější turistickou obuv si noha musí zvyknout a to nějaký čas trvá.

Ošetření puchýřů a odřenin

Když se přes veškerou přípravu stane, že se vám puchýř přece jenom udělá, je nezbytně nutné ho co nejdřív správně ošetřit. Puchýř v místě, kde nehrozí stržení, přestříkejte či potřete dezinfekcí a poté překryjte hydrokoloidní náplastí.

V případě puchýřů příliš naplněných tekutinou nebo vytvořených na místě, kde hrozí stržení, použijte opět nejprve dezinfekci. Pak puchýř opatrně propíchněte vydezinfi kovanou jehlou, jemně vymačkejte tekutinu a místo přelepte hydrokoloidní náplastí.

Blanku puchýře nikdy nestrhávejte, místo by se mohlo zanítit. Po návratu z túry náplast odstraňte, nohy omyjte teplou vodou, osušte, puchýře znovu vydezinfi kujte a opět přiložte náplast.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden