Můj kousek štěstí

Akát nejsou jen krásné květy

Nazývá se Trnovník akát a med z něho patří k těm nejléčivějším. Při jeho užívání je ale třeba být opatrní. Kromě bílých květů je totiž celý strom jedovatý.

Glykosid obsažený v trnovníku akátu způsobuje nebezpečné srážení krve. Otrava kůrou, dřevem nebo sladkými kořeny se projevuje křečemi, srdeční slabostí, průjmem, bolestí břicha a problémy s dechem. Nejjedovatější je kůra stromu. Proto si akát na zahradu pořiďte někde mimo dosah dětí a domácích zvířat. Na druhou stranu světlý med z květů akátu je nejchutnější a nejléčivější ze všech medů! Trnovník akát pochází ze severní Ameriky. Koncem devatenáctého století se začal hojně vysazovat v evropských zemích pro své medonosné květy. Protože je to strom velmi vitální a vylučuje do země silně jedovaté látky, málokteré rostliny i stromy vydrží v jeho sousedství. Dokáže vytěsnit ze svého okolí téměř všechnu vegetaci, s tím je třeba počítat. Vychází pouze s bezem černým, se kterým dokáže vytvářet neproniknutelná zákoutí.

Dejte si chutné řízečky

Nejen květy, ale také čerstvá kůra a větévky jsou léčivé, působí na žaludeční potíže, zejména na překyselení.Semena a mladé lusky se po tepelné úpravě dají jíst, kůra ale nikdy. Vynikající z akátu je také balzám. Vyrobíte si jej tak, že použijete 1 lžíci květů na 125 ml vody, balzám zlepšuje látkovou výměnu, činnost ledvin a revmatizmus. Užívá se 4krát denně. Z květů akátu si můžete uvařit lahůdku, které se říká Myši. Natrháte květy akátu, properete ve vodě, necháte okapat. Pak se obalí v těstíčku jako na palačinky (mléko, vejce, mouka, sůl) a osmaží na oleji.Podávají se sypané moučkovým cukrem, případně i skořicí. Je to podobné jako kosmatice z květu černého bezu, tyto řízečky jsou ale sladší. A proč se jim říká Myši? Protože ze sladkého řízečku čouhá ocásek - stopka, na níž jsou kvítky uspořádané   .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden