Moje šťastná hvězda

Alergie - strašák pro naše zdraví

Zatočte s ní ještě před začátkem jara!

Nejde jen o to, že s sebou na jaře musíme pořád nosit kapesník nebo se vyhýbat oblíbeným jídlům. Neléčená alergie se může vyvinout v závažnější onemocnění, a proto je potřeba si s ní umět poradit, a to ať trpíte třeba "jen" rýmou nebo nepříjemným ekzémem.

Senná rýma je nejčastější

Kýchání, smrkání a pálení i slzení očí, které nepřestává dlouhé týdny či měsíce, by vás určitě mělo přivést k lékaři. Zdánlivě běžné příznaky lehké zdravotní nepohody mohou být signálem počínající senné rýmy.

Tou v dnešní době trpí asi 10 až 20 procent populace a jde o obrannou reakci organismu na rostlinné pyly trav, keřů či stromů, ale také na prach, srst zvířat, roztoče nebo plísně. Pamatujte, že alergii můžete dostat kdykoli v průběhu života.

Lékaři v ordinaci navíc často sledují, jak se příznaky alergie v průběhu lidského života mění. "Říkáme tomu alergický pochod,“ vysvětluje doc. MUDr. Vít Petrů, CSc., z Centra alergologie a klinické imunologie v Nemocnici Na Homolce v Praze.

Jako příklad může posloužit již zmíněná alergická rýma. Pokud není včas léčena, může vyústit v nebezpečné průduškové astma, při kterém se alergik začne dusit, bojovat tak i o život. Aby se takovému stavu předešlo, je nutné včas léčit i "obyčejnou" sennou rýmu. Odhaduje se, že riziko jejího přechodu v průduškové astma je neuvěřitelných 40 až 50 procent!

Osypat se můžete i po jídle

Může se stát, že se jednou s chutí zakousnete třeba do banánu, a během chvíle vás začnou svědit rty i jazyk nebo vám naskáče vyrážka.

Tyto příznaky se ale můžou vyvinout do život ohrožujícího stavu, a tak by se ani potravinová alergie neměla podceňovat. Nejčastěji může vzniknout po konzumaci mléka, burských oříšků a dalších druhů ořechů, korýšů, vajec, ryb, sóji a pšenice.

Máte-li podezření, že jste přecitlivělí na některou potravinu, zkuste ji na pár dní striktně vyřadit ze svého jídelníčku a uvidíte, jestli se bez ní cítíte lépe. O všech případných příznacích je potřeba se co nejdříve poradit s lékařem a vyhýbat se všem potravinám, které vám nedělají dobře.

Nechte si udělat kožní testy u svého alergologa.

Pozor na atopický ekzém

Jde o typický projev alergie u dětí do tří let. Mezi třetím a šestým rokem buď zmizí nebo alespoň ustoupí. V dospělosti naštěstí obtěžuje jen menší procento alergiků. Nejčastěji se však přehoupne do dýchacích obtíží, které se mohou i kombinovat s kožními problémy.

Atopický ekzém se nejčastěji vyskytuje v podkolení, loketních jamkách, na tvářích, kolem úst a na krku, může se však rozšířit po celém tě.e. Začervenalé, olupující se mapy mohou někdy i mokvat a hlavně je doprovází silné svědění.

Ekzém způsobují nejčastěji potravinové alergeny. Mohou jej ale falešně vyvolat i některé nádory a když se tedy objeví ekzém, kopřivka, nebo jiný typ kožních problémů poprvé po 40. roce života, je nutné zpozornit a obrátit se na lékaře.

Pomůžou léky i injekce

Pokud trpíte některými ze zmíněných alergických příznaků, nechte se od svého praktického lékaře poslat ke specialistovi - alergologovi. Ten vás obvykle nechá projít řadou vyšetření, ale především kožními testy, které se provádějí nejčastěji na předloktí.

Nanáší se na ně kapky čistého alergenového roztoku, do kterých se jemně píchne, čímž se naruší kůže. Pak se čeká na případné reakce alergenů, které se dostanou do kontaktu s krví. Na alergické projevy nejlépe účinkují léky zvané antihistaminika.

Ty pomáhají i v případě atopického ekzému, u kterého lékaři předepisují také kortikoidy. Kromě toho by si ale kolem sebe měl postižený vytvořit hypoalergenní prostředí. Musí často luxovat, odstranit koberce, péřové ložní prádlo a bohužel často i své mazlíčky.

Alergie na sennou rýmu vyžaduje omezení pohybu v přírodě. Dříve možnost vyléčení alergie neexistovala, to se ale dnes změnilo. Určitým pacientům – záleží na druhu jejich alergie – mohou lékaři nabídnout kromě klasických léků takzvanou alergenovou imunoterapii ve formě injekcí, ale stále častěji také kapiček pod jazyk či tabletek.

Její podstatou je podávání zvyšujících se dávek alergenů. Divíte se, proč? Tento krok je nutný pro obnovu normální funkce imunitního systému, který během léčby přestane vnímat alergeny jako hrozbu. Je ale třeba zdůraznit, že jde většinou o časově náročnou léčbu a její účinky nejsou zaručené a její úspěšnost lze hodnotit nejdříve za dva roky od zahájení.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden