Moje sladké tajemství

Alergie? Zbavte se jí fikaně!

Všechno pučí, kvete, voní... Co dělat, abyste neprskali jako ti křečci?

Většina lidí jaro miluje. Těší je kvetoucí stromy a sluneční paprsky. Alergici jsou ovšem jiného názoru. Ti, pokud nemusí, tak do přírody nevycházejí. Jak minimalizovat potíže spojené s alergiemi?

Alergie je vlastně přehnaná reakce těla na látky, se kterými se běžně setkáváme. Vyvolávají ji nejčastěji pyly z kvetoucích stromů, na které alergik reaguje rýmou, oteklýma očima, kýcháním a pocity svědění a pálení v nose a v krku. Alergici zkrátka poznají, že „jaro je ve vzduchu“.

Nejste zdaleka jediní

Podle odborníků u nás trpí sezonními alergiemi zhruba patnáct procent populace. Alergické reakce se většinou objeví v období od předškolního věku do asi dvacátého roku života. Postihnout vás ale mohou kdykoli v průběhu let.

A rizikových vlivů je hned několik: genetické dispozice, věk matky při narození dítěte, kouření, intimní kontakty s domácími zvířaty v městských bytech nebo dlouhodobý pobyt ve znečištěném životním prostředí.

V případě, že se příznaky alergie, jako jsou vodnatá rýma, pálení a slzení očí, objeví, je třeba co nejdříve vyhledat lékaře, který sadou testů zjistí, který konkrétní alergen reakci vyvolává, a navrhne plán prevence a léčby.

Jak alergie léčit?

Podaří-li se najít alergen a odstranit ho, zmizí i alergie. Lze ji léčit pomocí metody zvané specifická imunoterapie, která pracuje na principu očkování – do organismu pacienta se aplikují vyšší dávky alergenu, na který se prokázala reakce, a tělo si pak postupně samo vytvoří potřebné protilátky.

Alergii lze ale léčit také léky, tzv. antihistaminiky. Pro první pomoc by neměl v žádné lékárničce chybět jeden z volně prodejných léků, například tablety Zyrtec, Allergodil oční kapky či Fenistil tablety, který potlačí akutní reakci.

Zkuste to čistě přírodní cestou

Účinné jsou i nosní spreje, třeba z mořské vody či přírodní minerálky Vincentka, které napomáhají tomu, aby se nos průběžně čistil. Zvlhčená sliznice totiž dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny. V neposlední řadě jsou k dispozici i homeopatika, která si mohou s alergiemi poradit na přírodní bázi.

Dodržujte určité zásady

Nejdůležitější zásadou je včasná prevence, tedy snaha o co nejmenší kontakt s alergenem. Sledujte proto aktuální pylovou situaci v médiích nebo na odborných portálech. Podle množství „svého“ alergenu ve vzduchu si můžete plánovat také denní aktivity nebo začít s preventivním užíváním léků.

Koncentrace pylových alergenů také souvisí s počasím – při oteplení se množství pylu vždy výrazně zvýší, v deštivých dnech naopak klesá. Zkuste si proto venkovní aktivity a pochůzky rozvrhnout i s ohledem na počasí a povětrnostní podmínky.

Hygiena na prvním místě

Po příchodu z práce byste se měli osprchovat. Voda vás zbaví pylových zrnek na pokožce i ve vlasech. Rozhodně si pak neoblékejte to, v čem jste přišli z venku. Přitěžujícím faktorem sezonní alergie mohou být také roztoči.

Těm se daří zejména v matracích a ložním prádle. Jednou za čas proto vyperte peřiny a polštáře alespoň na 60 °C a matrace důkladně vyčistěte. Doma a v autě se vyplatí používat pylové filtry určené speciálně pro alergiky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden