Alsaský koláč

Korpus:


  • 250 g hladké mouky

  • 100 g másla

  • 1 žloutek

  • 30 g moučkového cukru

  • špetka soli

  • 3 lžíce ledové vody


Na náplň:

  • 800 g švestek

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 2 velká vejce

  • 30 g moučkového cukru


Začněte korpusem. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a dejte vychladit do ledničky. Pak těsto rozválejte a vložte do formy na koláč o průměru 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany. Na těsto položte pečicí papír a na něj nasypte fazole, aby se těsto při pečení nezvedlo.

Pečte v troubě s horkovzduchem předehřáté na 160 °C asi 15 minut. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte dalších 5 minut.

Švestky rozpulte a naskládejte je do kruhu na koláč tak, aby se částečně překrývaly. Posypte je třtinovým cukrem a koláč dejte na 10 minut péct na 180 °C.

Smetanu rozmíchejte s vejci a cukrem a nalijte ji na celou plochu koláče s předpečenými švestkami. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte asi 30 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Klasický alsaský koláč máme spojený s jablky nebo známe jeho slanou variantu s cibulí. Tenhle se švestkami si zamilujete. Však uvidíte, jak se vám začnou sbíhat sliny, až provoní celý dům.

reklama
reklama

Komentáře