Můj kousek štěstí

Andalusie - země divokých vášní

Plamenné Flamenco, divoká korida a sladké sherry

Kraj zvláštního propojení arabské architektury a křesťanské kultury. Najdete zde pravěké jeskyně, kouzelnou Alhambru plnou pohádkových paláců jako z Pohádek tisíce a jedné noci, a také vynikající víno a tapas.

shutterstock_447555745

Čarokrásná Andalusie vás nikdy nezklame. Přes 300 dní v roce je zde slunečno a ani v zimě většinou neklesá teplota pod 17 stupňů. Tady vás čeká to Španělsko, jaké si představujete – bílé vesnice uprostřed olivových hájů, přímořská letoviska a nádherné hory.

Oblast tvoří trojlístek velkých měst. Jsou jimi Granada, Cordoba a Sevilla. Granadu proslavil komplex maurských paláců známý jako Alhambra. Vstupenky si ale nezapomeňte pořídit raději předem, vyhnete se tak dlouhým frontám.

shutterstock_523821304

Za pozornost stojí  i arabská čtvrť Albaicin s nádhernou vyhlídkou. Udělejte si také čas na posezení v některé ze stylových maurských čajoven neboli teterias, či v některém z místních barů. K pivu i k jinému nápoji zde dostanete typický andalúzský tapas zdarma.

Granada není turisticky drahým městem. Nocleh zde seženete již od pouhých 12 eur. Také Cordoba se pyšní pozůstatky arabské architektury. Nenechte se ale zaslepit jen jimi, projděte si také židovskou čtvrť, nebo se vypravte za město do nedalekých archeologických nalezišť.

V hlavním městě Seville určitě nevynechejte katedrálu se zvonicí, která dříve bývala minaretem, arabské paláce a náměstí Plaza de Espaňa s krásnou výzdobou. Pokud vám zbudou síly, vypravte  se do pohoří Sierra Nevada podívat se na tamní horské vesničky.

shutterstock_537450499

Ochutnejte sherry

Stejně tak stojí za pozornost skalní útvary El Torcal de Antequera nebo městečko Guadix, kde se nacházejí proslulá jeskynní obydlí.  V Andalusii najdete i nejromantičtější město celého Španělska – Rondo.

Turisticky přitažlivý je také hrob Kryštofa Kolumba nedaleko. A pokud máte v oblibě sherry, pak nasměrujte svou výletní trasu do Jerez de la frontera, kde se tento lahodný mok vyrábí. Turisticky nejoblíbenějším městem je Málaga.

Není tomu tak ale díky památkám. Rozkládá se totiž na nejatraktivnějším místě u rozsáhlých nádherných pláží Costa del Sol.

shutterstock_107597513

Za Banderasem

I když se zde nachází pevnost a hrad, do nichž je vstup dohromady pouhých 3,2 eura, turisty více zajímá rodný dům známého herce Antonia Banderase nebo muzeum jiného slavného rodáka, totiž malíře Pabla Picassa.

Díky svému umístění je toto město poměrně drahé. Pokud se chcete levně najíst, je dobré vyrazit po deváté večer do některého z tapasbarů. Za cenu 2 eura tu dostanete jako ‚tapas‘ třeba lahodnou pečenou bagetu s talířkem oliv.

Dejte si tapas

Drobné občerstvení takto zvané dostanete v každém večerním a nočním podniku na jihu Španělska. Tapas může mít podobu baget nebo jednohubek. Patří k němu sklenka dobrého vína nebo lahodného sherry.

Týdenní pobyt letecky v některém z letovisek pořídíte od 11 900 korun

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden