Můj čas na kafíčko

Anne Philipe věděla, že manželovi zbývají už jen týdny života!

Jejich lásce dopřál osud jenom krátký čas, ale prožili ho šťastně!

Rozvedla se kvůli němu a změnila své jméno a příjmení. Anne Philipe (+72) by pro svého slavného manžela Gérarda Philipa (+36) udělala cokoliv, před smrtelnou nemocí ho ale zachránit nemohla!  

Otec slavného francouzského herce Gérarda Philipa (+36) byl bohatým právníkem a hoteliérem. Budoucí představitel Fanfána Tulipána tak vyrůstal v zajištěném prostředí. V žilách mu proudila částečně i česká krev, po babičce. Proto se během svého krátkého života v naší zemi tolikrát objevil.

Potkal ji na Riviéře

Plánem rodičů bylo, aby Gérard rovněž získal právnické vzdělání. Umělecky založený a vnímavý chlapec ale cítil, že tahle profese pro něho není. V době, kdy docházel na univerzitu, byla jeho rodina v ohrožení kvůli kontaktům otce s fašisty – do školy proto Gérarda musela doprovázet ozbrojená ochranka. Ze školy ho „vysvobodila“ až nemoc. Nebylo to nic neobvyklého, se zdravím bojoval už od dětství. Těžký zápal plic mu pomohl ujasnit si, že práva dál studovat nechce. Toužil stát se hercem. Oporu pro tenhle plán našel v matce. Ta měla známosti mezi režiséry a podařilo se jí dokonce přemluvit i otce, aby Gérardovy plány respektoval. Ani na konzervatoři, kam mladík nastoupil, ale kvůli nemoci dlouho nevydržel. Tentokrát to byla tuberkulóza. Odjel se uzdravovat k moři na jih Francie. Tam jednak získal první herecké zkušenosti u kočovné divadelní společnosti a jednak prožil milostný románek. Jednalo se o vdanou ženu vysoce postaveného diplomata. Jmenovala se Nicole (+72) a pro Gérarda to byla velká, ale zatím nenaplněná láska. Tehdy netušil, že jeho čas ještě přijde.

Ztratil kvůli ní přátele!

Zatímco Gérard se na konci války zapojil i do bojů při osvobozování Paříže, jeho otec musel utéct do Španělska. Po válce už se vídali jen málo. Herce, který získával první filmové role a s nimi i slávu a popularitu, to trápilo. Velkou útěchu ale našel v tom, že milovaná Nicole se konečně rozvedla a on si ji mohl vzít. Změnila si kvůli němu nejen příjmení, ale také křestní jméno. Po svatbě už se jmenovala Anne. Rozhodně nepatřila k usedlým dámám – hodně cestovala, jezdila na dobrodružné výpravy a dokonce jako první žena na světě přešla pohoří mezi Indií a Čínou. Gérardovi přátelé ale tvrdili, že se k herci Anne nehodí, protože potřebuje ženu veselejší a s větší fantazií. Někteří se od něho dokonce odvrátili, protože ho prý manželství změnilo. Gérard byl ale spokojený, vztah mu vyhovoval, stal se postupně i otcem syna a dcery.

Rakovina ho zdrtila rychle!

Definitivně se Gérardovo zdraví začalo hroutit na konci šedesátých let. Natáčel tehdy v Mexiku film Horečka stoupá v El Pao. Jeho šílenou únavu a slabost přičítali lékaři drsnému prostředí. Pak se domnívali, že dostal tropickou nemoc jater. Podrobnější vyšetření bohužel ukázala mnohem drsnější pravdu. Gérardova játra byla prolezlá rakovinou. Operace už nebyla možná a slavnému herci zbývalo nanejvýš pár měsíců života. On sám se ale tyto informace nedozvěděl. Byla s nimi seznámena jen Anne. Věděla, že čas jejího muže se krátí, ale chovala se tak, jako by se měl brzy vyléčit. Gérard tomu rád věřil. Zhoubná nemoc postupovala bohužel hodně rychle. Herec plánoval pobyt na zimní chatě a studoval role, které chtěl hrát, ve skutečnosti už mu ale smrt odpočívala poslední dny a hodiny. Nevlastní syn ho jednoho rána našel v bezvědomí. Gérard už jen stěží dýchal. Večera už se nedožil, kolem poledne opustil tento svět v pouhých 36 letech. Zemřel ve šťastné nevědomosti o svém skutečném stavu. Pohřbili ho v kostýmu z jeho oblíbené divadelní hry Cid, tak, jak si to kdysi přál. Anne už do dalšího manželství nevstoupila. Napsala o jejich vztahu dvě knihy a žila ještě dalších 31 roků. Dnes leží oba ve společném hrobě na malém hřbitůvku v klidné vesničce Ramatuelle.

Byl své ženě při návštěvě Prahy nevěrný?

Gérard hodně a rád cestoval. Navštívil spoustu zemí, včetně Japonska nebo Maroka. A několikrát navštívil i tehdejší Československo. Šťastlivci ho mohli vidět v tehdejším pražském Parku kultury a oddechu, kde pro diváky recitoval společně s českými herci, například s Miroslavem Horníčkem (+84). Průvodkyni po Praze mu dělala Irena Kačírková (+60), která uměla skvěle francouzsky. Říkalo se, že byla i jeho milenkou, ale tohle tajemství si s sebou česká herečka odnesla do hrobu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden