Můj čas na kafíčko

Antalya, tyrkysové pobřeží

Světácky se tomuto pásu jižního pobřeží Turecka, omývaného Středozemním mořem, říká Turecká riviéra, a opravdu tu některé promenády vypadají jako někde v Nice, ba dokonce v Miami. Turistický průmysl sem přinesl úžasný komfort a stačí několik kilometrů po břehu, a jsme v krásných přírodních scenériích.

Centrální město Antalya je přímo napěchované památkami, minout nesmíte Hadriánovu bránu z 2. století n. l., kudy se vchází do staré čtvrti Kaleici. V dláždění si všimněte kolejí, jež tu vymlely povozy za 1800 let provozu.

Křivolaké romantické uličky mezi kamennými domky vás nasměrují do starého přístavu. Prohlédněte si mešity Yivli Minare a Kesik Minare, památkami překypující Archeologické muzeum a park Termessos, kde uvidíte vykopávky prastarého města.

Asi 12 km na sever jsou krásné a slavné Düdenské vodopády, jejichž voda mizí v jeskynním systému Dim Magarasi – jeho dechberoucí a efektně nasvícenou krápníkovou výzdobu můžete také vidět.

Pobřežní čtvrť Lara, plná parků a exkluzivních hotelů, přechází v krásnou pláž, která při procházce navozuje dojem, že snad ani nikdy neskončí…

Pláže, ruiny i vodopády

Něco přes 30 km východně od Antalye leží letovisko Side, jež vás kromě pláží nadchne krásným římským amfiteátrem a ruinami řeckých chrámů Apollóna a Athény – ano, kdysi tu vládli Řekové. Staré město je plné obchůdků a restaurací, z jejichž vůní se vám zatočí hlava!

Proslulá jsou místní granátová jablka. Dál na východ leží Alanya, kdysi město pirátů, dnes druhé největší letovisko oblasti. Dominantou města je pevnost sultána Kejkubata z 13. stol. s 6km spletí hradeb a červená osmihranná věž Kizil Kule, kde je muzeum zbraní.

Před vedrem se můžete ukrýt v jeskyni Damlatas, známé léčivými účinky na astma. Na druhou stranu od Antalye se pobřeží stáčí na jih a co by kamenem dohodil leží Kemer, kdysi rybářská ves, dnes rušné přístaviště jachet.

Je obklopen vápencovým pohořím Taurus s eukalyptovými a piniovými háji a stříbrnými potoky a jezery. Sem zajeďte, chcete-li se ochladit od pálícího slunce – na horu Tahtali vede z města lanovka, kabina pojme 80 lidí a nahoře je pěkná procházka.

Jedeme k rozvalinám a za ohnivou strání

Za Kemerem na vás čekají rozvaliny starověkého města Olympos a zde musíte vidět unikát: ohňovou stráň Chimera, kde ze země šlehají věčné Hefaistovy plameny – vývěry plynu, zapalované žhavým magmatem. Až přízračná podívaná je to hlavně po soumraku! Pro vyznavače koupání je v městečku i velký aquapark.

Štěstí jménem Nazar

Pokud se chcete plácnout přes kapsu, vyberte si pěkný ručně tkaný kobereček, výběr vzorů je velký a vydrží vám celý život. Stejně tak vám byt pěkně ozdobí tradiční malovaná keramika. Spíš pro hipíky je vodní dýmka, tajný tip pro požitkáře – kuřáky je turecký tabák s mnoha „příchutěmi“.

A je to síla! Pro štěstí i pro krásu si pořiďte Nazar, turecké „modré oko“, skleněnou ozdobu, klidně i ve více kusech. Chrání před neštěstím, a protože „oko boha nebe“ tam visí všude, na tašce, na krku, na dveřích, a je to i první věc, kterou dostane malý Tureček po narození, tak to přece musí fungovat!

Zájezd 7 dní all inclusive od 10 600 Kč

Teplota: vody 24 °C, vzduchu 27 °C

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden