Anýz na kašel a špatné zažívání

Patří do stejné rodiny spolu s kmínem, fenyklem a koprem. Semínka potažená cukrem se dávali lidem, kteří nemohli spát.

Pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel, přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a alkoholických nápojů, jako jsou anýzovka nebo absint.Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot pourri, velký význam má v aromaterapii. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby.Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce. Tento nápoj se podává lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky.

Proti kašli a nachlazení

Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají pro léčení nemocí dýchacích cest.Obsahované látky pomáhají odkašlávání a uvolňují nosní dutiny. I použití éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný efekt anýzu je navíc posílen antibiotickými vlastnostmi. Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením.Stejně jako fenykl, má i anýz velmi příznivý vliv na naše trávení. Povzbuzuje celý trávicí proces, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Jeho dezinfekční a antibakteriální účinek je navíc dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy, můžeme ho užívat i například při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních a kolikách.Má ii lehce afrodiziakální účinky, anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů. .

reklama
reklama