Moje šťastná hvězda

Aromatický kopr není jen koření

Hledáte bylinku, kterou byste mohli využít nejen v kuchyni, ale zároveň i k léčbě všelijakých zdravotních neduhů? Vypěstujte si kopr, užitek z něj bude celý rok.

Věděli jste, že kopr se dá pěstovat i doma v truhlíku za oknem nebo na balkoně? A rozhodně se vám nebude hodit jen při nakládání okurek nebo na koprovou omáčku. Kopr je totiž i léčivou bylinkou.

Jak ho pěstovat?

Má velmi pronikavou vůni a je bohatý na vitaminy A, B a C. Zároveň funguje jako zdroj železa, vápníku, hořčíku, draslíku a mědi. Najdete v něm ovšem také vlákninu a omega-3 a 6 mastné kyseliny. Na pěstování je navíc velmi nenáročný.

Vyhovuje mu hlinitá a dobře propustná zemina s dostatkem živin. Libuje si také na slunném místě. Vadí mu příliš sucha i vlhko.

Semínka by měla být od sebe v záhonu vzdálená maximálně dva centimetry. V truhlíku si připravte jednotlivé řádky a semínka vysévejte klidně blíže u sebe. Kopr sklízíme do jednotlivých svazečků a následně buď konzervujeme anebo sušíme. Kopr lze sklízet až do doby květu.

Kopr je i léčivou bylinkou.

S čím vám pomůže?

Kopr není jen skvělým dochucovadlem do omáček, zeleniny nebo pomazánek, ale také léčivem. Kopr vonný pomáhá při léčbě zažívacích potíží, při nadýmání, plynatosti nebo křečích. Pokud trpíte nechutenstvím, i s tím dokáže bojovat.

Odvar ze semen

Léčivné účinky ovšem nemá jen samotná vzrostlá rostlina, ale také nadrcené semeno. To je vhodné užívat při potížích s močovými cestami. Pár semen roztlučte v hmoždíři a užívejte zhruba půl lžičky třikrát denně. Prášek můžete konzumovat samotný anebo rozmíchaný s vodou.

Koprový čaj

Citíte se roztržití a nedokážete se na nic pořádně soustředit? Pak si připravte čaj ze semen nebo vzrostlé rostliny. Kávovou lžičku semen nebo jednu polévkovou lžíci natě zalijte 2 dcl vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Pijte dva až tři šálky denně dle potřeby.

Přírodní repelent

Tato bylina se dá použít i jako odpuzovač komárů a much. Do sklenice nasypejte pět lžic sušeného nebo čerstvého kopru a zalijte ho 45% alkoholem. Sklenici zavřete a obsah nechte louhovat na stinném a teplém místě po dobu dvou týdnů.

Pak ho přeceďte přes sítko. A vždy, když půjdete do přírody, se koprovou tinkturou lehce potřete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden