Moje šťastná hvězda

Ať trávení není bolestné trápení!

Zažívací problémy se čas od času nevyhnou nikomu z nás. Většina z nich se naštěstí nechá docela dobře zvládnout svépomocí, dokonce bez nutnosti navštít lékarnu. Existují ale výjimky.

Léto je čas nejen odpočinku a cestování, ale také nejrůznějšího mlsání a grilování. Taková změna životosprávy ale umí pěkně potrápit. Proto jsou v tomto období velmi časté nepříjemné zažívací potíže. Existuje ale pár tipů, jak takové trápení zmírnit.


Tekutiny a půst

Asi nejzákladnější věcí, na které se všichni shodují, je dostatek tekutin. Protože ať už vás postihl průjem či zvracení, tělo se velmi rychle dehydratuje, čímž může dojít k mnohem závažnějším problémům.

Pijte čistou vodu, sycené minerálky s hořčíkem, bylinkový nebo černý čaj. Nepijte limonády s bublinkami, kávu, alkohol. Pokud to váš stav jen trochu dovolí, snažte se pít alespoň po lžičkách.

Počítá se totiž každá kapka. Zejména v letních měsících. Dobré je tekutinu nachladit, lépe se pak snáší. Velmi dobrou službu udělá ledově studená Coca-Cola upíjená po doušcích.

Pomohou bylinky a babské rady

Při průjmu může pomoci celá řada bylinek a potravin, které pomohou zahustit stolici a nezatěžují trávení. Patří mezi ně například heřmánek, ostružiník, který zklidňuje žaludek, nebo černý čaj.

Sáhnout můžete i po dubové kůře, ostružiníkovém listí, kořenu kostivalu či mochně nátržníku. Stačí bylinky spařit horkou vodou a získat silný odvar.

K jídlu je nejlepší dušená mrkev, rýže, dětské piškoty nebo třeba banán. Důležité je však začíst jíst pomalu, aby tělo mělo šanci potravu zpracovat.

Někdy je třeba lékař

Existují výjimky, kdy není dobré spoléhat se na domácí léčbu a je vhodné svěřit se do rukou odborníků.

Takovým případem je situace, jestliže průjem trvá déle než 3–5 dnů. Pak určitě vyhledejte lékaře. Vždy ale samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu.

Budete se možná divit, ale i průjem může mít závažný průběh a někdy i fatální důsledky. Obzvlášť nebezpečný může být pro malé děti nebo naopak seniory. Tam lékaři radí nečekat s návštěvou ordinace.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden