Můj čas na kafíčko

Až na vrcholky hor!

Opravdu nelze tvrdit, že by nejvyšší hora Moravy neměla reprezentativní vrchol!

Hora nemusí být nejvyšší, aby byla krásná. Hlavní je, aby cesta byla příjemná, byť nikoli snadná, a hlavně aby z ní byl utěšený výhled do krajiny. V tomto směru u nás nemusíme mít obavy. Vystoupat na horu přinese hluboké uspokojení, které cítili již naši předkové.

Jeseníky - Praděd

Praděd je se svými 1492 metry nejvyšší horou Jeseníků a celé Moravy. Vedou sem trasy od západu z Koutů nad Desnou kolem přehrady Dlouhé stráně, od jihu z Malé Morávky, od západu kolem vodopádů z lázní Karlova Studánka i od severovýchodu podél říčky Střední Opava z Vrbna pod Pradědem, trasu si každý vybere podle svých sil, každá má svá romantická zákoutí.

Na vrcholu strmí televizní vysílač s hotelem, restaurací a rozhlednou, výdejní okénko by mělo být otevřené. Kdo první najde na vrcholu historický pohraniční kámen a obskurního dřevěného permoníka?

">

Šumava - Stožec

Na vrchol šumavského Stožce (1065 m n. m.), ležícího asi 6 km jihozápadně od Volar, se sice nedostanete (je v přísně chráněné zóně), zato však je tu na modré trase menší vrchol Stožecká skála (974 m n. m.) s krásnou dřevěnou Stožeckou kaplí a nádhernou vyhlídkou do údolí. Vede sem modrá trasa přes kroutící se Studenou Vltavu od romantického lesního nádražíčka Černý Kříž, která pak pokračuje k Českým Žlebům.

Lokálkou nebo i pěšky pak lze vyrazit lesem do Nové Pece na břehu Lipenského jezera a užívat si ticha lesa anebo soutěžit, kdo první uvidí jednu z mnoha dochovaných pohraničních pevnůstek. Šumava nikdy nezklame.

Bílé Karpaty - Velká Javořina

Romantický jihomoravský vrchol leží se svými 970 metry na samých hranicích se Slovenskem. Zalesněné trasy sem vedou od nás i od sousedů – od nich pod vrchol i dvě lanovky – a návštěvník se nahoře setká s televizním vysílačem, který potěší každého fanouška sci-fi .

Ze slovenské strany sem vede silnice kolem Holubyho chaty s restaurací, od nás jen turistické trasy, zato ale unikátním bukovým pralesem. Nejkratší je mimořádně pěkná, zhruba sedmikilometrová zelená trasa od severu z vesničky Květná. Z vrcholu lze pokračovat červenou trasou po hraniční čáře na jih.

Brdy - Tok

Nejvyšší hora Brd (865 m n. m.) je zároveň nejmladším turistickým cílem, protože byla donedávna ve vojenském prostoru. Jde o větrnou pláň s vysokým vřesem, brusinčím a borůvčím asi 8 km západně od Příbrami, průvodci hovoří o atmosféře skotských vřesovišť.

Od východu ze vsi Obecnice sem vede červená turistická trasa, odkud se po zelené dostanete ke studánce U Carvánky a turistickému přístřešku. Z Toku lze jít i na sever k vrchu Houpák (794 m n. m.), kde nás čeká pěkná vyhlídka a postupně tři pevnostní objekty, z nichž ten nejznámější, pěchotní srub Jordán, sloužil jako cvičný cíl pro děla – a odolal!

České středohoří - Milešovka 

Ještě v 18. století byla Milešovka považována za nejvyšší horu naší země, a i když dnes víme, že jí se svými 837 metry nad mořem zdaleka není, označení Královna Českého středohoří si jistě zaslouží. Nachází se pár kilometrů jižně od Teplic a Ústí nad Labem, protínají ji od severu k jihu a od západu k východu dvě turistické trasy, nejbližší asi od severu z železniční stanice Žalany.

Vrchol je největrnějším bodem v Česku, bezvětří tu panuje jen 8 dní v roce. Najdete tu občerstvení, meteorologickou stanici, rozhlednu a televizní vysílač. Rozhled odsud již před 200 lety prohlásil přírodovědec Alexander von Humboldt za jeden ze tří nejkrásnějších na světě!

Beskydy - Lysá hora


Hora, zvaná Královna Moravskoslezských Beskyd, leží v blízkosti Frýdlantu nad Ostravicí, měří 1323 metrů a je přístupná z několika turistických tras. Bez výjimky vedou požehnaným lesem, takže romantika a příroda jsou zajištěny. Nejkratší cesta je asi po žluté kolem Satinských vodopádů (z Frýdlantu tak 8 km), ale výstup lze spojit s mnoha dalšími toulkami.

Z vrcholu Lysé ční televizní vysílač, ale hlavně tu najdeme Chatu Emil Zátopek a Bezručovu chatu, oboje s ubytováním a restaurací, kde bude fungovat výdejní okénko. Do všech čtyř směrů je z vrcholu přenádherná vyhlídka na Beskydy a půlku severní Moravy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden