Můj čas na kafíčko

Babiččin štrúdl

Suroviny:

250 g hladké mouky

100 g másla

1 vejce

2 lžíce vlažné vody

1 lžíce octa

špetka soli

trocha mléka na pomašlování

Náplň:

6 sladkých jablek (pokud jsou kyselejší, můžete podle chuti přidat cukr)

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr

trocha strouhanky

hrozinky, ořechy, mandle…

Jak na to?

Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. V hrníčku rozkvedlejte vejce, přidejte vodu, rozehřáté máslo a sůl. Směs z hrníčku vlijte do důlku v mouce a pomalu od středu zpracovávejte těsto – nejdříve vidličkou a pak rukama, dokud není hladké.

Uhnětené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte na válu odpočívat 30 minut. Poté vál a váleček posypte trochou hladké mouky a vyválejte je.

Nastrouhaná jablka, s hrozinkami, jádry vlašských ořechů a skořicí rozložte na vyválené těsto a zasypejte přiměřeně strouhankou, aby do sebe vtáhla šťavnatost jablek. Pak už jen štrúdl zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete mlékem a v rozmezí 10 centimetrů propíchněte závin vidličkou, aby se nenafukoval.

Pečte v troubě rozehřáté na 160–170 °C přibližně 35 minut.

Jablečný štrúdl je česká klasika, i když vlastně pochází z Rakouska. Existuje spousta variant. Pokud se vám nechce dělat s těstem, můžete použít kupované listové a s náplní si také můžete vyhrát. Třeba přidat místo rozinek brusinky nebo jiné sušené ovoce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden