Babiččina svíčková

Svíčková na smetaně je klasika, kterou by měla sem tam udělat každá pořádná kuchařka.

Suroviny na 4 porce - 800 g zadního hovězího - 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) - 1 cibule - 50 g plnotučné hořčice - 1 lžíce cukru - 1 lžíce octa - 100 ml oleje - 1 lžíce másla - 100 g uzené slaniny - 250 ml šlehačky - 3 bobkové listy - 5 kuliček pepře - 5 kuliček nového koření - citronová šťáva - sůl - hovězí vývar

Postup

1. Maso prošpikujte hranolky slaniny a opečte na oleji s máslem. Vyjměte a na výpečku opečte nahrubo nastrouhanou zeleninu a pokrájenou cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

2. Přidejte hořčici, koření, přilijte ocet, vložte maso a vše zalijte vroucím vývarem. Hrnec přiklopte a dejte do trouby. Pečte při 180 ºC asi 100 minut. Poté maso i koření vyndejte. Maso nakrájejte a omáčku rozmixujte a zjemněte šlehačkou a dochuťte citronovou šťávou.

3. Servírujte s houskovým knedlíkem.

reklama
reklama