Můj čas na kafíčko

Babiččiny sváteční koblihy

Suroviny:

500 g hladké mouky

30 g krupicového cukru

3 žloutky

50 g másla

30 g čerstvého droždí

200 ml vlažného mléka

kůra z jednoho citronu

4 lžíce rumu

špetka soli

marmeláda nebo povidla

olej nebo sádlo na smažení

moučkový cukr

Postup:

Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce mouky, tři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a přikryjte utěrkou. Zakrytou misku dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.

Mezitím utřete žloutky s máslem, lžičkou cukru a rumem. Poté přidejte mouku, kvásek, zbylé mléko a zadělejte v hladké těsto, které se nebude chytat vařečky ani mísy. Hotové těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout alespoň jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte na zhruba 1 cm vysoký plát.

Formičkou nebo skleničkou vykrajujte tvary koblih a do jejich středu dejte lžičku a půl marmelády. Z druhého dílu těsta vykrájejte vršky, kterými náplň přikryjte a dobře spojte, aby náplň nevytekla.

V hrnci rozpalte pořádnou vrstvu oleje, aby v něm koblížky plavaly. Smažte je z obou stran dozlatova. Koblihy nechte okapat na papírovém ubrousku, na závěr posypte moučkovým cukrem.

Tip:

Klasickou koblihu zná snad každý, ale málokdo si ji udělá doma. Tak to pro tentokrát zkuste. Čerstvá je totiž nesrovnatelně chutnější a voňavější než kupovaná. A pokud se bojíte, že vám náplň vyteče, naplňte je až po usmažení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden