Moje šťastná hvězda

Báječné cuketové placky s dipem

Pokud se něco řadí mezi snadná a oblíbená jídla, jsou to placičky. Tyto placky si vás získají svojí jemnou cuketovou chutí a křehkou konzistencí.


Ingredience:


1 a ½ kg cukety


2–3 vejce


100–150 g hladké mouky


1 lžička majoránky, oregana


2 stroužky česneku


sůl a pepř


slunečnicový olej


Na dip:


150 g farmářského jogurtu


hrst čerstvé pažitky a petrželky


sůl a pepř


Postup:


Cuketu omyjte, nastrouhejte najemno, přidejte k ní asi zarovnanou lžičku soli a promíchejte. Směs nechte 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Rukou pak cuketu „vyždímejte“ od přebytečné vody a dejte do čisté misky.


Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, pepř, sůl (s tou už opatrně) a promíchejte. Vajíček a mouky dávejte vždycky na začátek méně a postupně přidávejte podle potřeby a konzistence. Každá cuketa je jiná, pouští jiné množství tekutiny a nejde proto úplně přesně odhadnout potřebnou gramáž.


Rozpalte pánev s olejem na střední stupeň, udělejte zkušební placku a ochutnejte ji. Těsto by mělo být spíš hustší, krásně kompaktní a na pánvi by se nemělo trhat. Pokud je řídké, přidejte ještě mouku, pokud se na pánvi bude trhat, přidejte do těsta ještě vejce.


Ve chvíli, kdy má těsto ideální konzistenci a chuť, začněte pomocí lžíce vytvářet placky. Doporučuji smažit na středním stupni, aby se placky propekly uvnitř a zároveň byly krásně dozlatova.


Je lepší dát do pánve větší množství oleje tak, aby se placky smažily rovnoměrně. Hotové placky odkládejte na papírové kuchyňské utěrky, ať se zbavíte přebytečného oleje.


Mezi smažením placek smíchejte jogurt s najemno nasekanou pažitkou a petrželkou, pepřem a trochou soli. Placky pak nechte lehce vystydnout a namáčejte do připraveného jogurtového  dipu.


Náš tip


Kdo má rád, může do těsta na placky přidat na plátky nakrájenou anglickou slaninu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden