Moje šťastná hvězda

Báječné letní potěšení s cuketou

Chcete cuketové menu?

Salát z cuket

Tento svěží letní salát posouží dobře i jako  lehká večeře. S měkkou francouzskou  bagetou chutná ještě lépe.

Suroviny:

3 cukety, 1 cibule, 1 jablko, 1 větší mrkev,  1/4 celeru, 1 kořen petržele, 2 vejce natvrdo, 4 kyselé okurky, šunka (není nutná),  sůl,  pepř, 4 lžíce zakysané smetany, 1 až 2 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice

Postup:

Cukety (neoloupané), mrkev, celer, petržel, vše nakrájené na kostičky, dáme vařit do poloměkka. Ostatní ingredience nakrájíme rovněž na kostičky. Ve velké míse vše promícháme, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s majonézou a hořčicí. Necháme uležet v lednici na pár hodin.

Nevšední cuketová polívčička se zázvorem.

Cuketová polévka se zázvorem

Pro horké letní dny, kdy příliš neholdujeme hutným polévkám, je tato přímo ideální.

Suroviny: 1 větší cuketa,  3 brambory, 3 mrkve, 3  cm nastrouhaného zázvoru,1 cibule , 5 stroužků česneku, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce,1 až 2 kuřecí bujony,citron a citronová šťáva , olej a máslo, kopr, 4 bobkové listy, pepř, sůl

Postup:

Do hrnce dáme olej (asi tak 2 lžíce) a máslo a zpěníme cibuli na kostičky s nastrouhaným zázvorem. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev, brambory a trochu orestujeme. Následně zalijeme vodou, vhodíme bujony, 1/3 citronu i s důkladně očištěnou slupkou a bobkové listy. Vaříme doměkka, potom odstraníme citronovou kůru a koření.
Do polévky přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem rozmixujeme. Zvlášť rozšleháme smetanu s vejcem, přilijeme do polévky a jen krátce necháme přejít varem. Dochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a nasekaným koprem.

Skutečná fantazie na vašem stole.

Nádivka z cuket

Je to mňamka, kterou můžete nabídnout svým blízkým buď samostatně s čerstvým salátem, anebo jako přílohu třeba k pečenému kuřeti.

Suroviny:

500 g cukety, 150 g šunkového salámu na kostičky nebo mleté maso,  vejce (jestli chcete nadýchanější, tak sníh z bílků),150 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného eidamu, 1 cibule, půl sáčku prášku do pečiva, 1 lžíce oleje, 4 stroužky utřeného česneku, majoránka, bazalka, sůl, mletý pepř, tuk a mouka (nebo strouhanka)

Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme všechny suroviny a dobře promícháme. Dáme do pekáčku, kterou jsme předem vymastili a vysypali moukou nebo strouhankou nebo do cukety. Ve středně vyhřáté troubě upečeme. Posypeme sýrem. Skutečná fantazie na vašem stole Pár dobrých rad, jak s cuketou zacházet n Pracujete-li s velkými, nebo dokonce přezrálými cuketami, je dobré je vždy před použitím oloupat a pečlivě zbavit jadřinců.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden