Moje chvilka pohody

Báječný víkend v Horní Lužici

Vydejte se s námi do kouzelných míst Horní Lužice, kousek za našimi severními hranicemi, která mají s naší historií hodně společného.

Města, hrad i skály

Uprostřed pískovcových skal, stojí Oybin, zřícenina gotického hradu a kláštera založeného Karlem IV. Město Žitava kdysi náleželo k českému království. Za prohlídku zde stojí Řeznická bašta, květinové hodiny se zvonkohrou, radnice, Johanniskirche a Velké postní plátno staré přes 500 let v kostele sv.

Kříže. Ve starobylém Zhořelci stojí za návštěvu Horní i Dolní tržiště s renesančními domy a okolní starobylé uličky, radnice. Impozantní jsou i pětilodní románsko-gotický kostel sv. Petra a Pavla i zbytky hradeb s barbakanem.

Originální Park Bad-Muskou

Park inspirovaný anglickými zahradními umělci, vytvořil kníže Hermann Pückler-Muskau na 830 hektarech s novým zámkem. Harmonická zahradní kompozice s širokými loukami a květinovými zahradami je kontrastem k barokní geometrii dvorního zahradního umění.

Dvě třetiny parku se nachází na polském území a jedna třetina na německém. Původní hrad v srdci parku vyhořel. V novém zámku je výstava „Ananas! Královské ovoce.“ Stálá expozice kulturních dějin a pěstování ananasů, které má zde dlouhou tradici.

Centrum Lužických Srbů

Městu Budyšín vévodí dóm sv. Petra a pozdně gotický hrad Ortenburg, vystavený pro Matyáše Korvína, nyní s muzeem Srbů. Zajímavou památkou je i Reichenturm, výrazně nakloněná věž, a stará vodárna z 15.

století. Ujít si nenechte ani Hexenhaus, dům čarodějnice, nejstarší dochovanou obytnou budovu postavenou v roce 1604. První písemná zmínka o existenci města je z roku 1002. V Budyšíně si užijete velikonoční atmosféru. Město je o svátcích vyzdobené krásně barevnými kraslicemi.

Dávná tradice Křižáckých jízd

Nenechte si ujít tradiční velikonoční akci křižáckou jízdu. Kolem 700 jezdců oblečených do černých fraků, černých holínek a cylindrů na koních s bohatě zdobenými postroji projede skrz lužické vesnice.

Tito křižáci nemají nic společného se středověkými dobyvatelskými válkami, jde o prastarý slovanský zvyk. Jezdci objíždějí vesnice zpívají, modlí se za dobrou úrodu a žehnají polím.

Park bludných balvanů

V Lužici je řada osamocených balvanů, které nepatří do okolní krajiny. Jsou to tzv. bludné balvany, které se sem dostaly v dobách ledových až ze Skandinávie. V Parku bludných balvanů u Nochten se jich nachází na 6 000 a jsou opatřeny cedulemi, které vysvětlují jejich složení a původ.

Jsou seskupeny na kamenných zahradách, které jsou doplněny porosty jehličnatých keřů, polštářů barevných skalniček a sukulentů. Balvanům je věnován také geologický areál zvaný Malá Skandinávie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden