Moje chvilka pohody

Bájné Chalkidiki

Nekonečné pláže, archeologické skvosty

Do vln Egejského moře vybíhají jakési tři prsty v podobě tří poloostrovních výběžků Kassandra, Sithonia a Athos. Tento Poseidonův trojzubec je velmi oblíbeným místem výletů.. Kam se vydat?

Pokud toužíte po rušných letoviscích plných zábavy s dostatkem atrakcí ve dne i v noci, je nejlepší volbou poloostrov Kassandra. Pokud preferujete klid a objevování přírodních krás, bude se vám více líbit na Sithonii.

Je mnohem klidnější. Stále zde můžete najít oblasti, které ještě nejsou zasažené cestovním ruchem a také příroda a atmosféra místa je mnohem více typicky řecká než na Kassandře. Athos je z větší částí tvořen mnišskou republikou, kde je přístup turistům značně omezen a ženám pak naprosto odepřen.

Návštěva tohoto místa je možná pouze se zvláštním povolením, o nějž je potřeba zažádat několik měsíců dopředu. Pokud si však chcete Athos prohlédnout alespoň z dálky, využijte služeb místních majitelů lodí a vydejte se na jednu z mnoha okružních plaveb kolem tohoto poloostrova.

Pláží je tu dostatek

Pláže mají dohromady délku 500 km. Jsou písčité nebo oblázkové, zpravidla s pozvolným vstupem do moře. Najdete tu i různá zákoutí s malými plážičkami, které vám poskytnou dostatek soukromí.

Ty nejdelší, obrácené směrem do zálivu, najdete u městečka Kalithea. Kousek odtud se také nacházejí zbytky Diova chrámu (Ammon Zeus), jedné z nejvýznamnějších antických památek Chalkidiki. Pláže na Sithonii kolem městečka Sarti vás kromě průzračného moře odmění také báječnými výhledy na Athos na východním obzoru.

Bájná hora Athos (Agion Oros) před vašimi pohledy majestátně vystupuje ve vzdálenosti 30 kilometrů přímo z moře a skoro se nechce věřit, že její vrchol přesahuje výšku 2 000 metrů.

Co ještě navštívit

Zajímavostí poloostrova jsou termální lázně Agia Paraskevi, ve kterých je léčivá sirná voda. Ujít si rozhodně nenechte ani komplex skalních věží s názvem Meteora. Na vrcholcích pískovcových skal bylo totiž postaveno 24 klášterů.

Ty sloužily jako mnišská obydlí, dnes už je jich obydleno však pouze 6. V některých klášterech jsou vzácné fresky a náboženské relikvie. Za návštěvu jistě stojí i Polygyros, hlavní město Chalkidik. Nachází se zde Archeologické muzeum a také typické taverny s řeckými specialitami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden