Moje chvilka pohody

Balkóny plné květů

Vytvořte si na balkoně svou malou rozkvetlou oázu. Ale víte, co do nich nasázet?

Už bude po „zmrzlých“ (12., 13. a 14.5.) a tak je nejvyšší čas okenní parapety a balkon okrasnými truhlíky. Pokud vás ale už omrzely muškáty, zkuste něco jiného.

1. Kosmatci nevadí sucho ani přímé sluníčko. Líbit se mu tak bude hlavně na jižní a západní světové straně. Žádnou zvláštní péči nevyžaduje, stačí ho chránit před deštěm a jednou za čas mírně zalít. Existuje v mnoha barevných variantách.

2. Šrucha vydrží i větší teplotní výkyvy. Miluje přímé slunce, dobře snáší sucho. Ocení pravidelné měsíční hnojení. Truhlíky zdobí žlutými, oranžovými či červenými květy.


3. Fuchsie mají rády polostín a snesou i stín, hodí se tedy spíše na východní nebo severní stranu. Je ale třeba chránit je před větrem a průvanem. Vyžadují vydatnou zálivkou a hnojení alespoň dvakrát do týdne. Pozor na přemokření. Za vaši péči se vám odmění květy v odstínech bílé, růžové, purpurové a červené.


4. Vějířovce nevadí déšť ani vítr. Nejlépe vykvete na sluncem zalitých místech a protože je samočisticí, nemusíte se starat od odstraňování zvadlých květů.


5. Mandevila se hodí spíše na větší balkony. V dobrých podmínkách může vyrůst až několik metrů do výšky, pěstovat ji můžete ale i jako převislou rostlinu v závěsných květináčích. Potěšíte ji mírnou zálivkou a přihnojením jednou týdně. Daří se jí na polostinných i stinných místech, nesvědčí jí vítr.


6. Netýkavka je ideální do polostínu. Zvládne i úplný stín, jen v něm méně pokvete. Vyhovuje jí mírně kyselá půda a pravidelná zálivka, dejte si však pozor na jejich přemokření i vyschnutí. Květy jsou od bílé přes lososovou až po odstíny červené a fialové.


7 .Osteospermum je nenáročná a odolná vůči větru. Kvete různými barvami, je nenáročná a miluje slunná místa. Roste i v polostínu, květům se v něm ovšem příliš nedaří. Nemusíte ji chránit před větrem, zapomínat byste ale neměli na pravidelnou zálivku. Dopřejte jí dobře propustnou půdu bohatou na živiny.


8. Lilek jasmínokvětý miluje teplo a sluníčko. Má rád vydatnou zálivku a pravidelné přihnojení jednou týdně. Něžná kvítka má nejčastěji bílá, objevit se mohou ale i v odstínech fialové.


9. Verbena potřebuje slunce. Její květy hrají bílou, růžovou, červenou, modrou nebo fialovou barvou. Je náročná na příjem vody. Květenství podpoříte zaštipováním starých květů a hnojivem s obsahem fosforu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden