Moje šťastná hvězda

Bazalka jako lék i chutné koření

Nenáročná, a přesto zázračná bylinka najde uplatnění při přípravě studených a teplých pokrmů i medicín. Vypěstovat si ji může skutečně každý.


Tato léčivka má svůj původ v daleké Indii, avšak od středověku  se objevuje i na našem kontinentu. Bazalka má své místo zejména v kuchyních středozemních států, ale ani u nás se rozhodně neztratí.


Do zahrádky i za okno


Můžete si ji jednoduše pořídit v květináči v obchodě, anebo si ji vypěstujte od semínka sami doma, v truhlíku za oknem nebo na zahradě. Rozhodně to není nic náročného.


Potřebuje dostatek světla, tepla a vody. Proto jí udržujte neustálou vláhu. Na zahradu ji vysaďte teprve tehdy, až teploty nebudou klesat pod 10 °C.


Můžete si ji jednoduše pořídit v květináči.

Skvěle chutná

Bazalka se může konzumovat čerstvá i tepelně upravená. Často se používá i přípravě limonád, octů a olejů. Nejlépe si ji ovšem vychutnáte i v kombinaci s čerstvými krémovými sýry nebo s těstovinami.

Co všechno vám vyléčí?

Chcete-li z ní dostat co nejvíce léčivých účinků, vždy ji užívejte zejména čerstvou. Ovšem ani tepeleně upravená se ve vaší domácí lékárničce neztratí. Ne nadarmo se říká, že bazalka je velmi účinné přírodní antibiotikum.

Účinně působí proti rozhozenému trávení a bolestem žaludku. Rovněž léčí střevní potíže a záněty močových cest. Umí ovšem také hojit menší rány a poradí si  i s lehkým nachlazením či astmatem.

Připravte si bazalkový odvar

Trápí vás žaludeční obtíže? Nebo jste často nervózní a trpíte na úzkosti? Vyzkoušejte bazalkový odvar, který vás problémů rychle a účinně zbaví.

Připravte si dvě lžičky nasekané čerstvé bazalky a zalijte je 250 ml vroucí vody. Nechte bazalku dvě minuty louhovat, nejlépe pod pokličkou, a pak přeceďte a odvar můžete užívat.

Na žaludeční obtíže vyzkoušejte bazalkový odvar.

Vyrobte si vlastní olej

Olej využijete do salátů, do těstovin i pomazánek. Pokud vás ale bolí klouby, rovněž po něm sáhněte a brzy se vám uleví.

Hrst čerstvé bazalky opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Umístěte ji do láhve nebo sklenice a všechnu ji zalijte kvalitním olivovým olejem.

Nádobu uzavřete a nechte olej čtrnáct dní macerovat na teplém a stinném místě. Olej nemusíte po uplynutí doby přecezovat. 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden