Můj kousek štěstí

Berete léky správně?

Nehazardujte se svým zdravím, léky berte přesně tak, jak vám lékař doporučí

Dnes už se najde málokdo, kdo by nebral nějaký lék či alespoň potravinový doplněk. Bolest hlavy? Pomůže tabletka. Posílení imunity? Chce to dávku vitaminů navíc.

Nezáleží na tom, zda zobete „jen“ potravinové doplňky nebo užíváte léky na předpis krátkodobě, nebo dlouhodobě, vždy je nesmírně důležité užívat je ve správném množství, kombinaci i čase. Nedodržení pokynů lékaře nebo příbalového letáku může způsobit zhoršení zdravotního stavu i selhání léčby. Jaké chyby nejčastěji děláme?

Dávkovač léků je velmi praktická pomůcka nejen pro „sklerotiky“.

Ach, ta paměť...

Asi nejobvyklejší chybou při užívání léků bývá zapomnětlivost. V tom podle výzkumů kupodivu „vedou“ mladší lidé, ti nad 65 let na pravidelné braní léků obvykle nezapomínají. Pravidelné užívání léků je ovšem důležité vždy.

Dodržování může výrazně snížit riziko závažných zdravotních komplikací, například infarktu nebo mrtvice. Proto je dobré si zavést pravidelné denní rituály a zařadit do nich užívání léků. Můžete si například na nějaké viditelné místo, třeba na lednici, umístit seznam svých léků s dávkováním.

Dobrým pomocníkem jsou i dávkovací krabičky, které koupíte v lékárnách. Do přihrádek si vždy připravíte například týdenní dávku svých léků. Pokud to zvládnete, můžete využít i různé mobilní aplikace, které vás na užívání léků včas upozorní.

Neplatí, že čím víc léků berete, tím zdravější budete.

Něco mi zbylo

Berete léky na předpis, například antibiotika, a už se cítíte dobře, příznaky nemoci odezněly, i když vám v balení ještě nějaké tabletky zbývají. Hodně lidí v té chvíli prostě léky brát přestane, protože mají dojem, že už je nepotřebují. Jenže to je další chyba.

Bakterie, které nemoc způsobily, totiž mohou v organismu stále, byť oslabené, přetrvávat. Když nedostanou celou dávku léků, zaútočí znovu, takže se nemoc vrátí, často i s horšími příznaky.

Více neznamená lépe

Také chodíte kromě svého praktického lékaře k dalším lékařům-specialistům? Pokud si od každého necháte předepsat nějaký lék a nesdělíte mu, jaké jiné už užíváte, může se stát, že dostanete více léků, než potřebujete a než je zdrávo.

Některé mohou mít podobné složení jako ty vaše, horší ale je, pokud jsou jejich účinky v rozporu. Proto je důležité, abyste každého lékaře vždy přesně informovali, jaké léky užíváte. Tím snížíte riziko předávkování, pokud by vám více lékařů předepsalo lék s podobným účinkem.

A hlavně zabráníte užívání kombinace léků, která by vám mohla vysloveně uškodit. To se týká také případů, kdy si jdete koupit do lékárny nějaký volně dostupný lék nebo i jen doplněk stravy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden