Můj čas na kafíčko

Berete více léků najednou?

Vyvarujte se léků a doplňků, které vám nepředepsal lékař!

Jakmile užíváte pravidelně najednou víc než jeden lék, může teoreticky dojít k nežádoucí reakci.

Při ní se léky mezi sebou „poperou“ a jejich účinek se neplánovaně zvýší, sníží nebo změní. Proto je nutné vždy nahlásit nový lék předepsaný specialistou vašemu praktickému lékaři.

Opatrně s doplňky stravy!

Často si ve snaze udělat pro své zdraví maximum k předepsaným léčivům přikoupíme i nějaké volně prodejné léky nebo doplňky stravy. I ty ale mohou, když se setkají, snadno uškodit. Riziko zvyšuje i nedodržování režimu léčby, například braní jiných než předepsaných dávek, nedodržování intervalů mezi nimi.

Problémem může být také konzumace některých léčiv a potravin – klasickým příkladem je kombinace warfarinu proti srážení krve s potravinami s vysokým obsahem vitaminu K, jako je listová a košťálová zelenina.

Co s tím můžete udělat?

Nadějí na lepší kontrolu jsou stále častěji používané elektronické recepty. Důležité je také pečlivě číst příbalové letáky léčiv, které obsahují také varování před možnými interakcemi.

Není ani na škodu dělat si při návštěvě lékaře poznámky, protože velkou část sdělených informací zapomenete hned za dveřmi ordinace, případně vám může poradit i lékárník.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden