Moje sladké tajemství

Betonové kvetináče jsou působivá dekorace

Každá žena miluje květiny, a zvlášť, když jsou zasazené v originálních květináčích. Inspirujte se našimi nápady a pusťte se do tvoření!

Budeme potřebovat:

  • větší a menší formy z plastu všech možných tvarů – kyblíky, misky, květináče, obaly, kelímky a krabičky od potravin

  • (na výrobu květináče potřebujete vždy 2 formy – větší vnější a menší vnitřní)

  • beton (nejlépe potěrový – budete mít záruku, že výsledný produkt bude nádherně hladký)

  • vodu

  • kbelík na přípravu betonu

  • vrtačku s míchadlem nebo starý ponorný mixér

  • stolní olej

  • drobné těžší předměty na zatížení vnitřních forem (kamínky apod.)



Jak na to?

1. Nádobu, do které budeme květináč odlévat, zlehka potřeme olejem zevnitř, nádobu, kterou použijeme na vytvoření vnitřního prostoru, potřeme olejem zvenku.

2. Suchou směs na beton nasypeme do kýble a podle návodu si smícháním s vodou ve správném poměru připravíme betonový potěr. Je nutné použít vrtačku s míchadlem nebo ponorný mixér, aby byl potěr skutečně důkladně rozmíchaný, hladký, bez jakýchkoli hrudek. Mícháme alespoň 5 minut.

Nádobu, do které budeme květináč odlévat, zlehka potřeme olejem zevnitř, nádobu, kterou použijeme na vytvoření vnitřního prostoru, potřeme olejem zvenku.

3. Do větší formy nalijeme asi do ¾ rozmíchaný betonový potěr a do středu vložíme menší formu. Tu uvnitř zatížíme kamínky a podobně, aby vám nestoupala na povrch.

5. Potěr je nutné nechat uzrát a udržovat vlhký po dobu alespoň 5 dnů, aby květináče nebyly křehké a nedrolily se. Ve finále pak necháme svůj výrobek dobře uschnout, odstraníme vnější i vnitřní formu, a květináč je hotový. Květináče můžeme nechat tak, jak jsou, nebo je natřít oblíbenou barvou. Vyhrajte si s nimi dle vlastního vkusu!

Květináč z přírodního lana

Budeme potřebovat:


  • lano/provaz – průměr i délka dle uvážení a ideálně vyměření

  • tavnou pistoli

  • nůžky či řezák



  1. Začneme hezky od spodní části, ideálně tak, aby spodek kyblíku lícoval s prvním omotáním (tzn. prostě nějak tak, aby to vypadalo dobře). Tady tavnou pistolí nešetříme – kápneme na kyblík i na provaz, na místo, kde chceme s lepením začít. Přilepíme k sobě a chvíli držíme, lepidlo z tavné pistole zasychá rychle.

  2. Dál už stačí nanášet lepidlo jen na kyblík a v menším množství. Prvních několik omotání je lepší nanášet lepidlo po celé ploše, následně stačí lepidlo nanést už jen „sem tam“, třeba dvakrát na jedno omotání. A tímto způsobem postupujeme až nahoru a u toho doufáme, že jsme to nezměřili špatně a že délka provazu bude stačit.

  3. U horní části je to dost individuální, podle toho, jaký kyblík (či jinou nádobu) máte. V některém případě vůbec nevadí, že je horní část kyblíku vidět. Pokud ale z kyblíku nechcete ukazovat ani kousek, je lepší omotat až úplně nahoru. Pokud má kyblík hranu, se kterou by se mohlo hůř pracovat nebo by to vypadalo prostě špatně, doporučujeme tuto hranu řezákem seříznout.

  4. Zastřihneme konce provazu na obou stranách a přilepíme. Pokud by konec provazu byl příliš zřetelný, doporučuji jeho konce lehce rozmotat, lépe je pak „zakamuflujete“. A obal na květináč je hotový. Pokud máme ještě chuť a barvy, tak jimi můžeme část lana pomalovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden