Moje sladké tajemství

Běžkaři a běžkařky, ať vám to frčí!

Ačkoli to letos se sněhem vypadá všelijak, hory jsou plné milovníků sjezdovek i bílé stopy a hoteliéři si nemůžou na nic stěžovat. Sjezdovky jsou uměle zasněžené a ani milovníci štíhlých lyží a dlouhých hůlek nepřijdou zkrátka. Které tratě stojí za to vyzkoušet? A kde se budete moci kochat panoramaty a přitom se i dobře najíte?

Dlouhé bílé stráně a západ slunce (Červenohorské sedlo - Jeseníky)

Do asi nejatraktivnějšího lyžařského střediska v Jeseníkách, Červenohorského sedla, se svažují všechny sjezdovky, ze kterých je krásný výhled, většinu dne osluněný. Leží na Jesenické běžecké magistrále a areál je poměrně vysoko, takže tu nebývá problém se sněhem.

Zdejší velký hotel nabízí i krytý bazén či infrasaunu. Severozápadním směrem lze vyrazit na okruh Šindelná, z něhož vede odbočka na Červenou horu, na opačnou stranu se vybíhá na okruh zvaný Miliónová cesta, k níž můžete sjet od vleku i lanovky na Velký Klínovec.

Také se odtud dostanete na Jesenickou magistrálu, z níž se dá doběhnout např. na Praděd, a vytrvalci se mohou vydat až k nádrži Dlouhé stráně.

Od Šance až na Bobek (Bílá - Beskydy)

Centrem malého horského střediska je wellness hotel Bauer, kde se dá nejen najíst a ubytovat, ale třeba zajít do bazénu.

Z Bílé na Beskydskou běžkařskou magistrálu se dá vyběhnout do severního i jižního svahu, kdo chce ale pošetřit síly, použije vlek či lanovku.

Severním směrem můžete opsat okruh anebo doběhnout až k vodní nádrži Šance, jihovýchodním směrem z vrchu Zbojnická se dostanete např. k vrchu Bobek na slovenských hranicích, odkud vede trasa po hraniční čáře dál na sever i na jih.

Jižním směrem se lze velkým okruhem vrátit zpátky do Bílé k místnímu arcibiskupskému zámečku. Je ovšem třeba dobře rozvrhnout čas i síly, zdejší terény jsou krásné, ale tzv. nahoru i dolů. Na hraniční trase narazíte na spoustu bufetů i na restaurace.

Na běžkách až na Sluneční terasu (Bedřichov - Jizerské hory)

Z tohoto střediska se můžete na hřebeny vyvézt vlekem či lanovkou pod Malinový vrch na Bedřichovské sedlo, kde je východisko do mnoha směrů Jizerské magistrály, můžete odtud vyrazit na jižní okruh nad Bedřichovem kolem bohužel zavřené Hašlerovy chaty nebo na sever kolem městečka k vodním nádržím Bedřichov a Josefův Důl.

Na severních trasách se můžete stavit na oběd v Šámalově chatě u loveckého zámečku Nová Louka a při návratu do Bedřichova od severu máte po cestě ještě restauraci Prezidentská chata a na blízkém vrchu Nekras s rozhlednou Královka.

Ještě lze doplnit síly v hotelu Sluneční terasa a blízkém wellness hotelu Premier. Terény v Jizerkách bývají perfektní, výhledy taktéž.

Za Mumlavskými vodopády (Harrachov - Krkonoše)

Z hlavní komunikace v městečku lze z některé z mnoha restaurací shlížet na hlavní sjezdovky, spadající z Čertovy hory, a obdivovat ladné křivky skokanských můstků. Hned vedle nich je běžkařský areál se značenými okruhy.

Chtiví panoramat mohou vyjet lanovkou na Čertovu horu a napojit se na Krkonoškou magistrálu, i ti s horší kondicí doběhnou do Rokytnice nad Jizerou, zdatnější až na chatu Dvoračky se známou restaurací.

Trasa kolem Mumlavských vodopádů vede až k polským hranicím, doběhnout lze třeba až na Labskou boudu, kde je rovněž restaurace, ale pozor, chce to dobře rozvrhnout čas! Po návratu si můžete ulevit v bazénu hotelu Orea-Sklář nebo na wellness procedurách ve Spa Hotelu Svornost.

V bílé stopě Kateřiny Neumannové (Zadov - Šumava)

Středisko je známé hustou sítí upravených běžkařských tras. Vybavení je možné si tu půjčit a doběhnout až ke klenotům Šumavy – Zlaté studni, Jezerní slati a jinam.

Severní trasou lze doběhnout až ke Kašperským Horám, jižně na Churáňov, vrch s rozhlednou, kam se lze vyvézt kabinovou lanovkou a doběhnout na Kvildu.

Hlavní Šumavská magistrála vede západně u Horské Kvildy kolem Antýglu až na Modravu a dál, ale je možné si vybrat některý z mnoha okruhů běžeckého areálu, spjatého se jménem olympijské vítězky v běhu na lyžích Kateřiny Neumannové.

Zadov má široké možnosti ubytování, např. hotely Olympia a Zadov mají dobrý wellness, skvělé zázemí a výborné restaurace.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden