Můj kousek štěstí

Blbá nálada? Lze ji zajíst

I v zimním období je možné najít pozitivní věci. Jediný úsměv může někomu prozářit celý den.

První dva měsíce roku jsou pro mnoho lidí náročné. Chybí nám radost a zoufale se do ničeho nechce.

Sluníčko ještě moc nesvítí, což nám na dobrém duševním rozpoložení moc nepřidá. A špatná psychika souvisí i s fyzickou únavou.

Doplňte minerály a vitaminy

Především v tomto období byste si měli svou psychiku a nervy hýčkat. Leden a únor totiž patří k nejvíce depresivním obdobím v roce. Mnoho lidí je vyčerpáno z počasí a nedostatku přirozeného světla.

V únoru může špatná nálada vrcholit, protože toto „smutné“ období trvá už příliš dlouho. Naštěstí ke zlepšení psychiky může pomoci doplnění správných vitaminů a minerálů.

Čokoláda s vysokým obsahem bobů je hotový lék!

Silní pomocníci

Hořčík neboli magnesium je minerál, který potřebuje každá buňka v těle. Pokud jsme vystaveni stresu, z těla se vylučuje víc hořčíku než obvykle, a proto je potřeba dbát na jeho dostatečný příjem.

Jeho dostatek v organismu je důležitý jak pro fyzické, tak i psychické zdraví a je také nezbytný pro aktivaci vitaminu D, kterého máme v zimě málo. Důležitou úlohu má také vitamin B6. Nejenže pomáhá bojovat s únavou a vyčerpáním, podporuje energii a psychiku, ale zároveň napomáhá vstřebávání a vy­užití hořčíku v těle.

Dejte na správnou životosprávu

Bohaté na hořčík jsou hlavně zelené potraviny jako špenát, avokádo či dýňová semínka. Párkrát týdně si dejte luštěniny, obiloviny, dobré jsou i ořechy a mandle. Pro milovníky čokolády je tu dobrá zpráva – kvalitní kakaové boby ho obsahují také.

Vitamin B6 najdete v mase, rybách, ovoci a zelenině, rýži, obilovinách nebo kysaných mléčných produktech. V náročném období neuškodí doplňovat tyto prvky pomocí potravinových doplňků – často obsahují kombinaci obou prvků – hořčíku a vitaminu B6.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden