Můj kousek štěstí

Bojím se, že vnučka ztratí naši důvěru

Člověk je v šestnácti citlivý a zranitelný. Má tajemství a tajné lásky. Snacha tohle nechápe. Mám strach, že nám už naše Linda nic nepoví.

Moje snacha udělala velkou chybu tím, že si přečetla deník své třináctileté dcery Lindy. A teď vyšiluje nad tím, co se dočetla! Se synem, který je rozumný, se jí snažíme domluvit, že by nebylo dobré, aby se Linda dozvěděla, že jí máma šmejdila v pokoji a četla její deník.

Linda jezdila od nepaměti ke mně na vesnici a trávila tam volno a hezké chvíle se sestřenicí Viki a o rok starším bratrancem Davidem. Byly to krásné chvíle a já se na ně vždycky moc těšila.

Láska jako trám

Podle zápisků je Linda po uši zamilovaná do svého bratrance Davida. Líčila barvitě svou velkou lásku, která trvá dva roky. Dech snaše vyrazila poznámka, že tyto prázdniny došlo konečně k dlouho očekávanému polibku u mě ve stodole.

Marně jsem se jí snažila vysvětlit, že já byla ve čtrnácti zamilovaná do svého strýce a psala o něm ve svém deníku neuvěřitelné výmysly. Setkala jsem se ale jen s nepochopením a poznámkou, že teď už ví, po kom Linda tu úchylku má!

Neposlechne nikoho

Došlo to tak daleko, že snacha vyhledala psycholožku. To, co jí paní doktorka řekla, byla pro mě velká satisfakce. Že nechápe, co vedlo snachu k tomu ten deník číst a co tam jako máma hledala. Naše Linda je ve věku, kdy tajemství bývá součástí vývoje a ukotvování hodnot, jako je intimita, důvěra, víra v druhé.

Přečtením deníku snacha překročila hranici soukromí své dcery a rozhodně bych jí nedoporučovala dále v takové iniciativě pokračovat, protože by to mohlo mít velké následky, hlavně ztrátu důvěry. Lépe bych to snaše neřekla. Problém ale je, že si nejspíš nenechá říct. A mě potrestá tím, že vnučku dlouho neuvidím…

Dana (64), Liberec

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden