Moje šťastná hvězda

Bojuje Iva Janžurová o život?

Přemýšlí o konci kariéry!

Herečku IVU JANŽUROVOU (74) život provokuje už mnoho let. Nedávná ztráta životního partnera STANISLAVA REMUNDY (†85) a krátce nato i bratra, si vybrala velkou daň na psychickém stavu divadelní, za pár týdnů již pětasedmdesátileté legendy. Stále hlasitěji se začíná ozývat také unavené zdraví. Všechny své kolegy i příznivce vyděsila hospitalizací. Situace se ukázala být natolik vážná, že Iva musela podstoupit operaci srdce! 

Naštěstí šlo o operaci plánovanou.

V Nemocnici Na Homolce jí lékaři nahradili aortální chlopeň. Herečce se ale podařilo udržet to mimo dosah veřejnosti. Jak ale operující doktor Skalský později uvedl, operace byla provedena v celkové narkóze, trvala dvě a půl hodiny a obešla se bez komplikací.

Po operaci byla Janžurová převezena na jednotku intenzivní péče. Tím to ale zdaleka nekončí. Doktor Skalský připomněl, že po propuštění z nemocnice bude následovat zhruba třítýdenní lázeňská péče a soustředěná rehabilitace.

Pochybnosti o svých kvalitách

Zdravotní komplikace herečku provázejí už delší dobu. „To víte, s přibývajícími roky je víc a víc toho, co člověka bolí,“ pronesla ještě před 70. narozeninami. Zhoršovat se to začalo, když ji v roce 2012 krátce po sobě opustili životní partner, režisér Remunda, a následně i bratr.

Janžurová je přesvědčena, že drtivá většina chorob pochází z psychických potíží. Se ztrátou dvou nejbližších se jí přitížilo a objevila se neznámá alergie. Lékařům se dodneška nepodařilo zjistit, co zarudlé pupínky po celém těle způsobilo.

Kvůli zdravotním potížím sama sobě při zkoušení hry Audience u královny slíbila, že když v roli královny Alžběty nebude dobrá, s herectvím skončí. „Řekla jsem si, že to případně bude moje poslední role.“

Nerada by svou kariéru takříkajíc přepálila. „Začala jsem pochybovat, jestli mám divákům stále co nabídnout.“ Dobře to samozřejmě dopadlo. Za ztvárnění královny Alžběty byla nominovaná na Thálii, což se bralo jen jako formalita před faktickým předáním ceny.

Upřednostňuje mládí

I přes neustávající elán ale herečka učinila úctyhodné rozhodnutí. Požádala o vyjmutí z nominací na Thálii. „Paní Janžurová se rozhodla dát přednost mladším kolegům, kterým úspěch na jevišti může pomoci,“ potvrdil zdroj z okolí organizátorů cen. „Jistě se najdou znamenitější výkony, které si ocenění zaslouží,“ uzavírá skromně Janžurová..

Nominace na Thálii za ztvárnění královny Alžběty se vzdala.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden