Můj kousek štěstí

Bojuje o muže jako lvice!

Herečka Jitka Molavcová (70) si v posledních dvou letech prošla se svým partnerem, hercem Alfrédem Strejčkem (78), hotovým peklem. Ten ještě před dvěma lety neměl žádné větší zdravotní potíže. Jenže v roce 2018 se představiteli Plaváčka z pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda ze dne na den změnil život. „Byl jsem si zaběhat jako obyčejně. V noci přišly bolesti a ráno jsem nebyl schopen pohybu,“ prozradil Strejček. Když ochrnul, byl to pro všechny obrovský šok.

Nedýchal

Za záhadnou nemocí stojí vir, který způsobuje takzvaný Guillain-Barré syndrom. Ten momentálně v Čechách trápí asi sto pacientů. „Přichází bez avíza. Tři čtvrtě roku jsem nemohl dýchat, byl jsem napojený na ventilátor,“ popisuje Alfred chvíle, kdy si rodina sáhla na úplné dno. Fred, jak herci říkají přátelé, totiž nemohl ani mluvit a byl úplně odříznutý od běžného života.

Dva roky po špitálech

„Beru to jako životní úděl. Nepokládám se za nemocného, je to životní úkol. Mám ve svých osmasedmdesáti letech oč usilovat. Život je pro mě o cestě,“ řekl statečně. Teď už je obrovsky šťastný, že může zase komunikovat s okolím a s chodítkem dokonce udělá krok směr k oknu. To, co si herec prožil v poslední době, by nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli. Jakmile někdo stráví dlouhou dobu po nemocnicích, musí ho to obrovsky vyčerpat. Hrůzu, kterou Jitka Molavcová prožívala, si lze představit jen stěží. Nejdříve Alfréd skončil v motolské nemocnici. Po několika měsících se zabydlel ve známém rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Právě tam se poprvé znovu postavil na nohy. A teď je v sanatoriu Charlotte v Prosečné. „Mám se z čeho radovat. Můj stav se zlepšuje, přestože prognózy byly původně nemilosrdné,“ pokračuje herec. I když mu lékaři zpočátku nic nenaznačili, jeho dcerám a Molavcové na rovinu řekli, že zřejmě zemře.

Nad propastí

„Trošku jsem se děsil těch křečovitých výrazů svých dcer, když říkaly: ´Tatínku, musíš bojovat. Zpětně jsem se dozvěděl, že jim bylo řečeno, že nevydržím, že je to fatální, konec pro mě,“ odkryl až nyní herec chvíle, kdy se rodina pomalu připravovala na nejhorší. K tomu naštěstí nedošlo a Strejček je podle všeho na dobré cestě být zase v lepší kondici. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden