Můj čas na kafíčko

Bolest v rameni je někdy peklo

V ramenou se odrazí naše radosti i problémy.

Příčinou bolestí v ramenním pletenci mohou být různé úrazy či zánětlivé pochody a degenerativní změny. Léčba je někdy velmi svízelná, zvláště u starších lidí.

Náchylnost k poškození ramenního kloubu spočívá už v samotné jeho konstrukci. Ramenní kloub je totiž ve srovnání s kyčlemi nebo kolenem nápadně mělký, a proto má rameno největší sklon k akutní luxaci, tedy vykloubení.

Vykloubení

Léčba spočívá v napravení luxace, tedy vrácení kloubu do kloubní jamky. Je nutné udělat to co nejdříve, nejlépe ihned po úraze. Po napravení se rameno fixuje. Doporučuje se přikládání studených obkladů až 5x denně.

Mikroporanění šlach

Ramenní kloub obepíná rotátorová manžeta, která udržuje stabilitu ramene při pohybu. Šlachy jsou ale choulostivé na přetížení, a lehce dojde k jejich mikroporanění.

Typická je sílící bolestivost při zvedání paží, ruce jdou zvednout do výšky 60°, dále s přemáháním. Rameno bolí při ulehnutí ke spánku kvůli tlaku na zánětlivé partie.

Rozhýbané klouby se vám odvděčí delší funkčností.

Rameno mějte v klidu

Ruku je dobré zavěsit do šátku a do dvou týdnů máte klid. Pokud ne, bolestivost tlumte studenými obklady. Při silnějších projevech od lékaře dostanete léky proti bolesti a zánětu.

Ruptura manžety

Je častou příčinou bolesti ramenního kloubu, hlavně u lidí nad 60 let. Jde o postižení skupiny šlach svalů, které zajišťují stabilitu ramene a nastavení hlavice pažní kosti pro ideální pohyb v kloubu.

Častým projevem natržení rotátorové manžety je bolest a omezení pohybů v rameni. Bolest v jeho přední části se může objevovat při větší zátěži i v klidu.

Co vás pak čeká?

Konzervativní terapie nebo operace, která se ale většinou doporučuje jen u aktivních pacientů od 20 do 50 let s rozsáhlou rupturou a závažným omezením funkce paže, kterým nepomohla ani intenzivní rehabilitace, ani dosavadní léčba.

Artróza

Artróza je onemocnění degenerativní – v kloubu ubývá ochranné chrupavčité vrstvy a na okraji hlavice kosti se vytvářejí výrůstky, způsobující bolestivost, hlavně v noci při ulehnutí na postiženou stranu. Později jsou znatelné i v klidu.

Někdy pomůže operace

Artróza je hůře léčitelná, léky pomáhají dočasně, příslibem jsou ale operační zákroky. Často jde o artroskopii, kdy se pomocí sond ošetří i upraví zasažené kloubní plochy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden